Пентагонът и руското министерство на отбраната се готвят за военна операция в Сирия, констатира в заглавие "Комерсант", цитиран от БТА.

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да предприеме мерки от военен характер срещу сирийските власти заради предполагаемото използване на бойни отровни вещества от тях в сирийския град Дума край столицата Дамаск.

Снощи изтече срокът, в който Тръмп обеща да вземе решение ще бомбардира ли Сирия или не. Удар не последва, което впрочем не означава, че няма да бъде нанесен в най-скоро време - стопанинът на Белия дом предупреди Русия, подкрепяща сирийските власти, че "ракети ще долетят", а Пентагонът разработи няколко сценария за военна операция срещу Дамаск, пише вестникът.

По негови данни междувременно се водят тайни преговори между висшите военни от Русия и САЩ. Изданието припомня съобщения от Държавната дума, че руското командване контактува и с НАТО чрез турските си колеги. Същевременно според "Комерсант" отбранителното министерство в Москва е подготвило списък с военни мерки, които да предприеме при ескалация на конфликта. 

Според източник от руското командване американските висши военни отново са били предупредени за огласената по-рано "крайна мярка", предвидена от Русия - при заплаха за руските военни в Сирия Москва ще отвърне с удар не само по американските ракети, но и по носителите им, сиреч бойните кораби и самолетите от ВВС на САЩ.

"За да демонстрира решимост", руският военноморски флот планира през април учебни стрелби край сирийските брегове, посочва всекидневникът, представяйки бойните възможности на близо 15-те кораба от федерацията, действащи в Средиземно море, на самолетите за борба с подводници и за радиолокационно проследяване, както и на зенитно-ракетните комплекси, изпратени от Москва в Сирия. 

По думите на източници от руското военно ведомство нито една от базите на Русия в Сирия "не бива да попадне под обстрел, иначе последиците ще бъдат катастрофални".

Същевременно руските военни разчитат да получат от Пентагона координатите на целите, набелязани за удари от американската армия. Така стана след химическата атака в сирийския град Хан Шейхун през април м.г., за която Западът обвини Дамаск, и Вашингтон нанесе удар по сирийската военновъздушна база в района, напомня вестникът. Москва иска да получи координатите, за да избегне дори теоретичната възможност от жертви сред руските военни, тъй като офицери от федерацията има в десетки сирийски обекти, пояснява "Комерсант".

Русия разполага с достатъчно сили в Сирия, но избира сдържания тон и е готова за сътрудничество, заявява "Известия". 

Светът прекара целия вчерашен ден в напрегнато очакване на американски удари по Сирия, отбелязва вестникът под заглавие "От войната до мира има два туита". В серия туитове президентът Тръмп ту заплашваше Москва като съюзничка на Дамаск, ту приканваше Русия към сътрудничество в икономиката и към спиране на оръжейната надпревара, напомня той.

Туитовете на Тръмп отразяват желание да избегне конфликт с Русия за Сирия. Но същевременно той иска да звучи твърдо, когато говори с Москва, коментира американският аналитик Ричард Вайц. 

Руският сенатор Владимир Джабаров изразява пред "Известия" надежда да не се стигне до военен конфликт между Русия и САЩ, още повече че поводът за удар е измислен, всъщност е "режисиран фалшификат".

Руското отбранително министерство пък проведе брифинг, на който, вместо да дрънка с оръжия, ясно изяви готовност за решаване на хуманитарните проблеми в Сирия и за сътрудничество с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), добавя изданието.

Щатите ще атакуват най-вероятно сирийски обекти, но и прекият сблъсък между Русия и САЩ вече не изглежда нереален сценарий, пише РБК.

Риториката на Тръмп е непоследователна и безразсъдна, изтъква лондонският експерт Джеймс Шер. Отношенията между двете държави "са наближили най-опасната точка", смята руският политолог Максим Сучков.

Американските военни най-вероятно ще ударят само сирийски обекти, където няма руски военнослужещи, прогнозира американският анализатор Самюъл Бендет. Руският му колега Андрей Паюсов не очаква голям сблъсък - според него САЩ демонстрират мускули, продължавайки политиката за възстановяване на разклатеното си влияние в Близкия изток, накърнено от успешните действия на Русия. 

"Независимая газета" обрисува тактиката, използвана според вестника от Доналд Тръмп, за да склони към преговори севернокорейския лидер Ким Чен Ун, а европейските партньори на САЩ от НАТО - към увеличаване на разходите за отбрана.

Нищо чудно президентът Тръмп да е избрал същата тактика и в съперничеството си с президента Путин. Да го сплаши, да го стресне, а после да му предложи преговори по широк спектър от въпроси, включително за разоръжаване. Дотук добре, но какво ще стане, ако в тази ситуация някой военен си изтърве нервите и натисне съдбоносното копче? - пита изданието.

Американските ВВС вдигнаха във въздуха един от т. нар. Самолети на Страшния съд - "Боинг Е-4В Найтуоч", който може при мащабен конфликт или в извънредна ситуация да стане въздушен команден пункт за висшето ръководство на САЩ, информира "Лента", като цитира специализирания сайт CivMilAir.

"Идиоти - къде ще го насочат да кацне, ако долу се появят американски Хирошима и Нагасаки???", възкликнал по този повод потребител на туитър.

"По-точни думи няма", коментира тази реакция "Независимая газета".