Имахме чувства.... Той беше изключително мил човек, добър, възпитан, целеустремен да постига целите в живота, тъй като те бяха много.

Така Лора Крашевска - приятелка на убития през 2015 г. в Борисовата градина в София Георги Игнатов, описа за пръв път в показания пред съда връзката им и характера на убитото момче.

Именно Лора - днес вече на 19 г., имала среща с Георги на фаталния 2 юни след учебните занятия. Тя е съвсем близо до Борисовата градина, когато той успява единствено на нея да звънне с думите: "Лора, моля те, ела - наръгаха ме." Часът е 11:42-11:43 ч. на 2 юни. Това обаждане после ще съвпадне и със заснетия минута след това единствен образ на "самотния бегач" - у когото почти две години по-късно разследващите ще разпознаят Йоан Матев. Както и с обработените от клетка на мобилен оператор данни - че телефонът му е бил в този момент на същото място.

Днес - на моменти спирайки да се успокои и геройски сдържайки сълзите си, момичето описа, че е намерило Георги след минута-две на пейката. Вече "очите му не мърдали, гледали в една посока".

Видях го, че лежи на пейката и че има кръв. Опитах да му кажа нещо, да видя дали има реакция - нямаше. 

...Опитваше жестоко да диша, имаше пяна на устата. Нямаше много кръв, беше си сложил ръката на раната, спомни си още момичето.

Георги така и не казва нищо повече. След това идва Константин Малчев - един от тайфата, който бил с Лора в района и днес също бе призован за свидетел. Наблизо момичето вижда само екип озеленители на общината. Лора сама се сеща да ги пита видели ли са нещо подозрително - но те не са.

Пред очите на гаджето си момчето "свисти, хърка и издава "ужасни звуци наистина" (думите на Лора потвърждават това, което пледира прокуратурата - че Георги е издъхнал в нечовешка болка и страдания, докато ясно е осъзнавал положението си, б.р.).

Чак после идват Бърза помощ и полицията, а след около 15 минути и двамата родители на Георги - Албена и Валентин, които сега са частни обвинители и граждански ищци по делото. На разпоредителното заседание, проведено на 20 февруари, съдът допусна общо 400 000 лв. иск - по 200 000 лв. от всеки от тях, към Йоан Матев.

В залата пък отсреща бе майката на Йоан - Сребра Матева, която се е конституирала като негов защитник. Младият мъж по традиция отговаряше спокойно, ясно и едносрично на всички въпроси, не зададе нито едно питане на свидетелите, не се възпротиви на нищо по процедурата. 

Защитата на Матев насочи разпита си към случая със съученик на Лора - някой си Марио Тодоров, с когото Георги Игнатов имал фейсбук спречкване буквално предния ден, на 1 юни. Марио качил снимка с момичето и с текст "Обичам те, сестричке", което явно не се понравило на Георги. Той писал нещо на другото момче, Лора също го помолила да свали кадъра и всичко приключило.

И това беше цялата "драма", каза Лора, явно иронично в сленга на тийнейджърите.

Но адвокатите се хванаха - защо е използвала "драма".

Защитниците на Матев дълго разпитваха младото момиче дали Георги е бил ревнив, на което тя отговори отрицателно, какви точно са им били отношенията и проявявал ли е агресия и към други момчета. Лора каза ясно, че вече е дала отговор с това, че "имат чувства". 

Днес всъщност стана ясна до голяма степен и последователността в разплитането на случая, който беше една от най-големите мистерии по време на управлението на Румяна Бъчварова като вътрешен министър.

Момиче с име Стефания Вълчанова изнамира в социалните мрежи именно Константин (Коко) Малчев. Тя иска да се види с него, но на срещата отиват освен Коко и Лора. Момичето им казва, че учи в училище срещу "Мол София" и има съмнения кой е извършителят на убийството на Георги, но я е страх някой "да не й затвори устата". Стефания дори си е направила предварително нещо като записки със "сламки" на файл в телефона си - да не пропусне да им сподели някой факт.

А именно: на 2 юни Йоан Матев не се появил на занятия; в училището, в което "няма практика да се искат извинителни бележки" (?!), директорката искала изрично точно от Йоан за тази дата; хора от училището са виждали това лице с оръжие; след 13 ч., когато все пак се появил, Йоан отишъл да се мие; преди бил много комуникативен и изобщо "готин", после изведнъж изчезнал почти за цял срок, без да се появява на занятия. Когато се върнал, бил неузнаваем - с брада, мускули, сякаш "гледал само да завърши".

Слабото звено тук е, че Стефания всъщност е ученик в езиковото училище на Йоан Матев от септември - следващата учебна година след случката от 2 юни. Т.е. част от нещата няма как да знае, а пресъздава по преразказ на други деца. Лора пък уважила страха й и не съобщила казаното, плюс въпросните "наброски" на източника си, веднага на полицията, а изчакала. Изтрила Стефания дори от контактите си, както и историята на чата, защото тя изглеждала искрено притеснена за себе си и семейството си.

Максимумът, който може да получи Йоан като наказание - тъй като към момента на извършване са го делели буквално дни от пълнолетието, е 12 години затвор.

Днес студенти наблюдаваха в реално време в залата случащото се по казуса с Йоан Матев. Вляво на снимката е един от свидетелите по делото - Атанас Колев.