Два дни поред Марк Зукърбърг дава показания пред американския Конгрес, а светът следи на живо как „разкъсват“ с въпроси основателя на фейсбук. Европейската комисия също даде знак, че ще се заинтересува повече как Зукърбърг борави с информацията, която всеки един потребител доброволно оставя за себе си в мрежата - например къде е пътувал, какво пазарува, от кой отбор е, от какво разбира, какво го интересува и т.н.

Различни данни от последните години показват, че в България над половината от активното население има профили във фейсбук, от което следва, че всички тези хора навярно оставят достатъчно информация за себе си. Какво тогава Марк Зукърбърг (или негови служители и машини) знае за българите?

БНТ цитира отговор от фейсбук на свое запитване, според който 35 718 българи са засегнати от „изтичането“ на информация към британската компания Cambridge Analytica. В целия ЕС засегнати са 2,7 милиона потребители, а общо в света - 87 милиона, като част от данните били използвани от фирмата в американската предизборна кампания. България дори не е капка, а само капчица в това море: Фейсбук уточнява, че пряко засегнатите българи са само 18 -  онези, които доброволно са попълнили анкетата „Това е твоят дигитален живот“, а всички останали са техни приятели, до чиито данни мрежата също е дала достъп. И след като фейсбук позволи на всеки лично да провери дали е бил част от това „изтичане“, потребители в България масово започнаха да установяват, че не са. И се засегнахме, че не сме засегнати от този скандал.

Експерти по всичко

Иначе в българоезичното пространство на социалната мрежа е много интересно. В държава, където липсата на квалифицирани кадри е основен проблем, винаги се намират достатъчно „квалифицирани“ хора по всеки въпрос. През последните дни сме експерти по екстрадициите, международното право и търговията с ембаргови държави. Българинът Желяз Андреев очаква решение на съда по искане на САЩ да бъде екстрадиран във връзка с разследване на прокуратурата в Маями за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Андреев е работил в кол център на фирма, която продавала самолетни части на сирийските авиолинии. Случаят е публично известен почти от година, вече има арести в САЩ, а сега цялата история стига и до България. „Експертите“ във фейсбук обаче вече са готови с присъдата - „изчели“ са всички материали по делото, „запознати“ са с международното право, „разкрили“ са конспирацията и заговора. Най-важно в случая е истината да победи и ако Андреев няма никаква вина, съдът също да стигне до този извод. За всичко това от значение са фактите, но „експертите“ отдавна не се занимават с такива дреболии.

Само преди месец цялата „експертиза“ на българската фейсбук общност бе насочена към неизбежната отбрана. Д-р Иван Димитров беше герой, който, с риск за семейството си, е бил принуден да стреля по крадец. „Експертите“ набързо разследваха случая, промениха няколко закона, изследваха практиката в целия свят и посочиха рецепта за справяне с престъпността. После фактите се оказаха по-различни, но „експертите“ вече бяха набрали такава преднина в посока разрешаване на оръжията, че фактите не можеха да ги спрат. Инерцията им позволи да уловят в движение случая „Скрипал“ и да споделят със света познанията си по химически оръжия и шпионски конспирации. Химическата атака в Сирия изобщо не ги изненада - предварително бяха готови със заключенията...

Отдавна не са верни думите, че всеки българин разбира от политика и футбол. Социалната мрежа ни даде възможност да видим, че полето на познанията е безгранично.

А в същото време…

Марк Зукърбърг със сигурност би се впечатлил от това високо равнище на експертиза по най-различни въпроси. Но навярно ще се обърка леко, когато забележи и другата страна на монетата - тези толкова знаещи хора се плашат от несъществуващи страшилища. Хем са много учени, хем са много наивни. Хем са разумни, хем са суеверни. Поредица от проучвания през последните години показаха, че страхът от бежанците невинаги е породен от контакт с тези хора. В Северозападна България, където повечето хора вероятно не са виждали и един външен човек, страхът се оказва най-висок. И още нещо: днес, когато бежански натиск на практика няма, страховете не са много по-ниски от нивата, отчетени през 2015 година.

Същите тези всезнаещи българи повярваха, че хомосексуалността се предава по съседско-педагогически път и настръхнаха срещу „джендърите“, които насила ще направят децата „обратни“. Нали са експерти - знаят как се става гей. Оказа се също така, че 66% от експертната общност вярват в конспиративната теория, според която едно тайно общество създава болести и заразява с тях всички останали, за да ни продава хапчета.

Нищо от гореописаното не е смешно. Но е вярно. Социалната мрежа на Марк Зукърбърг създаде илюзията, че всички мнения са равни; че познанията, подготовката и опитът не са важни; че не е от значение дали разполагаш с факти, достатъчно е да имаш фенове; че нищо не е истина, защото всичко може да бъде истина. Това, разбира се, не е български патент. Тук обаче сме особено настойчиви в легитимирането на фенщината и профанщината - и чрез традиционните медии, и чрез публичните изказвания на някои политици.

И все пак: какви българи вижда Зукърбърг в мрежата си? Задълбочени експерти или невежи наивници? Фейсбук вероятно би отговорил в своя си стил: It's complicated.

"Дойче веле"