Бебе китайче се е родило в Лаос от сурогатна майка 4 години след като родителите му загинали в автомобилна катастрофа, разказва Би Би Си, позовавайки се на местни медии.

Двойката загинала през 2013 г., но преди това замразила оплодени ембриони. След инцидента близките се заели със сложна задача - да получат ембрионите и да ги използват.

Досега не е имало подобен случай, което принудило родителите на загиналите да защитават правото си в съда. Така успели да се сдобият със замразените ембриони, но се появява втори проблем - сурогатното майчинство е незаконно в Китай. В крайна сметка контейнерът с течен азот и ембриони заминават с кола в чужбина - никой не допуснал това да се случи със самолет.

В Лаос, където сурогатството е законно и лицензирано, родителите на загиналата двойка бързо открили жена, която да износи внучето им. Така то се ражда през декември миналата година.

След раждането бабите и дядовците на детето трябвало да измислят начин как детето да получи китайско гражданство. Все пак то не е родено в Китай и родителите му не са живи, за да се докаже, че е тяхно. В крайна сметка се наложило и двете двойки баби и дядовци да дадат кръв за ДНК тест и да докажат, че момчето е тяхно внуче. То е кръстено Тиантиан.