Първа инвестиционна банка (ПИБ) е потвърдила в писмо до временната парламентарна комисия, която проверява сделката за ЧЕЗ, че в края на м.г. е издала писмо за подкрепа на "Инерком България". В писмото от банката до депутатите се посочва, че ПИБ има интерес от участие във финансирането на сделката за електроразпределителното дружество с 80 млн. евро.

Новината съобщи днес председателят на анкетната парламентарна комисия Жельо Бойчев от БСП. Той отчете свършеното до момента и обяви, че ще поиска удължаване на срока за работа на органа с още един месец. В противен случай остава само още едно заседание. То ще е идния вторник и на него са поканени представителите на "Инерком България".

Парламентарната комисия е получила отказ от Уникредит Булбанк да предостави информация има ли интерес към сделката. Това бе втората банка, спомената във внесена от премиера Бойко Борисов в Народното събрание справка за финансирането на сделката. Премиерът обяви тогава, че данните са му изпратени от чешката страна, тъй като "ЧЕЗ Груп" е държавна компания. Във въпросната справка пишеше, че намерения за отпускането на кредити на "Инерком България" са декларирани от двата родни трезора - в размер на 180 млн. евро и 80 млн. евро. ПИБ потвърждава втората сума. В справката бе посочено, че има и писмо от Българската банка за развитие, в което се изразява готовност за рефинансиране на съществуващия заем на ЧЕЗ от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 65 млн. евро. От ББР обаче заявиха, че въпросното писмо няма никаква обвързваща стойност - това става пред друг депутатски формат. До временната комисия отговорът оттам още се чака. Ако не пристигне - въпросът ще се отправи към банковия надзор.

Жельо Бойчев каза, че от ПИБ много коректно са представили поисканата информация. От премиера Бойко Борисов пък временната комисия е поискала допълнителна информация за това имало ли е разговори с чешкото правителство за сделката. От "ЧЕЗ Груп" пък е поискана информация за финансовите предложения на кандидатите за покупката (не само това на "Инерком България" - неотдавна се появиха публикации, че е имало кандидат-купувач с по-висока от предлаганата от Гинка Върбакова цена - б.р.).

След последното заседание на временната комисия, на което бе изслушан главният прокурор Сотир Цацаров, Бойчев е пратил ново писмо до държавното обвинение. В него се настоява за проверка дали в масивите на прокуратурата има информация за някоя от 25-те фирми, свързани с Гинка Върбакова и съпруга й Славчо.

"Поискахме информация и за това каква справка има за проверки и водени досъдебни производства за лицето Никола Молчан, което се коментира в един или друг контекст", каза още Бойчев. За казуса със споменатия Мочлан съобщи първо Клуб Z.

Следващия вторник на заседанието на комисията ще присъстват представители на "Инерком България", които се очаква да дадат информация за развитието на сделката. Това ще се случи във вторник. Очаква се и управляващите да се съгласят срокът за работа на временната комисия да бъде удължен.