Президентът Румен Радев свиква на 19 април заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщиха от "Дондуков" 2.

Посочената тема е "Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки".

Засега е ясно, че ще става въпрос само за състоянието на армията и актуалната ситуация по отношение на световните конфликти. Няма да бъде засегната темата с продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Радев лично даде заявка преди около месец, че може да свика заседание на КСНС и по този въпрос. От "Дондуков" 2 обаче изчакват да се произнесе специално създадената в парламента комисия, която обследва обстоятелствата около продажбата.

Днешното обявление за предстоящото заседание идва на фона на рестарта на идеята за модернизация на армията. 

Два от трите проекта за модернизация - на обща стойност от близо 3 милиарда лева - получиха в началото на месеца официално зелена светлина от Съвета по отбрана. Ресорният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов стартира процедурата за представянето на инвестиционните проекти за разглеждане в Министерския съвет. След това те ще трябва да минат и през одобрение от Народното събрание. 

Става въпрос за процедурите за придобиване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили и на нови бойни машини за пехотата. Третият проект - този за модернизация на Военноморските сили и закупуване на нови кораби обаче не влиза в пакета, въпреки първоначалните намерения трите проекта да вървят паралелно. 

Проектът за нови изтребители предвижда придобиването на 16 броя самолети на два етапа по осем самолета. Първите изтребители следва да бъдат доставени до две години от сключване на договора. Цялата процедура на практита тръгна от нулата - след одобрение на инвестиционния проект от правителството и Народното събрание ще започне отначало събирането на оферти. Според източници на Клуб Z обхватът на потенциалните кандидати е доста разширен. При предишната поръчка, която бе прекратена по желание на ГЕРБ в началото на този им управленски мандат, имаше три оферти -  за нови самолети "Грипен" от шведската компания "Сааб",  за италиански "Юрофайтър" - втора употреба, както и за употребявани американски F-16. По време на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев привърши процедурата по класиране на офертите - първи бяха "Грипен". Но правителството "Борисов" 3 рестартира процедурата.

Сега при новите запитвания се очаква България да потърси варианти за закупуване на нови американски изтребители (F-16, а може би ще се отправи питане и за F-18), на френски самолети "Рафал", искания за оферта може би ще бъде отправена и към Израел. 

Преди това Министерството на отбраната сключи договор с РСК-МиГ за ремонт на наличните в армията ни съветски МиГ-29. Рамковото споразумение е на обща максимарна стойност от 81 млн. лв.

Преди месеци президентът Румен Радев заяви, че ремонтът на съветските изтребители ще излезе изключително скъпо.

Преди ден пък Радев разговаря на "Дондуков" 2 с представители на български компании, развиващи дейност в сектора на отбранителната индустрия. Според президента държавата трябва по-активно да стимулира и подпомага работата на фирмите от българския военно-промишлен комплекс.

Разменени са били и мнения, свързани с процесите на модернизация в Българската армия, както и необходимостта те да се развиват успоредно със съответните програми за индустриално сътрудничество. Поставен е бил и въпросът за синхронизиране на българското законодателство, за да може да предостави перспективи за участие в европейски проекти на родни компании от военната индустрия.