Никога не съм казвал публично кога ще има атака срещу Сирия заради предполагаемото използване на химическо оръжие от режима в Дамаск. Това написа днес президентът на САЩ Доналд Тръмп в Twitter.

"Не съм казвал кога ще има нападение срещу Сирия. Това може да стане скоро, а може изобщо да не бъде скоро! При всички положения при моята администрация САЩ свършиха страхотна работа в измитането на "Даеш" от района. А къде ни е "Благодарим, Америка"?

 

Причината за заплахите е предполагаемото нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума, при което загинаха десетки. Белият дом смята Русия и Сирия за отговорни за атаката.

Във вторник Тръмп предупреди Русия "да се подготви" за ракетни атаки срещу нейния съюзник Дамаск. Той заплаши, че американските ракети "ще пристигнат" в Сирия и ще спрат Башар ал Асад, когото нарече "животно, убиващо с газ". Руският посланик в Ливан заплаши, че Москва "ще свали американските ракети срещу Сирия", а Тръмп отговори, че "умните ракети идват" предупреди Русия "да се готви".

По-рано днес говорителката на Белият дом Сара Сандърс заяви, че президентът не е изложил конкретни времеви рамки за действия в отговор на химическата атака в Сирия. Сандърс каза още, че Тръмп разполага с набор от възможности, и то не само военни. Тя допълни, че всички опции все още са на масата и че президентът в момента ги преценява.