Президентът Румен Радев планира визита в Москва през май, където се очаква да се срещне и с руския си колега Владимир Путин. Това научи Клуб Z от свои източници. Информацията бе потвърдена неофициално от Министерския съвет, както и от депутати, но не и от самата президентска институция. Различни представители на "Дундуков" 2 заявиха, че засега не разполагат с подобни данни, или че не е в ресора им, или не отговаряха на запитванията ни, или не вдигаха мобилните си телефони.

По-късно през деня дойде и потвърждение на по-ранното ни запитване:

"Планират се посещения както на българския държавен глава в Русия, така и на руския президент в България. Точните дати са в процес на уточняване", посочиха от Президентството

До момента бе известно само, че Румен Радев е поканил Путин у нас. Планираше се визитата на руския президент да е на 3 март - за  честванията на 140-ата годишнина от края на Руско-турската освободителна война и от Освобождението. Заради кампанията за президентските избори в Русия, провели се на 18 март, се наложи подготовката за визитата да продължи с уточняване на по-късни дати.

Според наши източници визитата на Радев в Москва е планирана за датите в диапазона 14-22 май. Българският президент щял да открие в руската столица изложба.

Има очаквания и че Путин все пак може да върне визитата. Работи се това да стане около Дните на Москва в София. Културната програма все още не е уточнена, затова и не е ясно в кой месец ще се проведат честванията, коментираха и от Столичната община.

Иначе българската покана към Путин бе отправена от президента Румен Радев още през юни 2017 г. Тогава от пресслужбата на държавния глава съобщиха, че руският президент е приел поканата при проведения телефонен разговор по инициатива на Радев и предстои да се обсъди датата. Паралелно посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров посочи, че е възможно Путин да дойде в България през 2018 г. около честванията на 140-ата годишнина от Освобождението.

Темата с двустранните визити обаче става все по-деликатна на фона на последните новини по случая "Скрипал". Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) подкрепя Великобритания в заключението й, че Кремъл е отговорен за нападението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщи днес Би Би Си.

Засега България отказа да гони руски дипломати, както направиха повечето ни партньори в ЕС и НАТО, с мотива, че няма достатъчно доказателства за участие на Русия в покушението срещу семейство Скрипал. Но правителството си остави вратичка, давайки заявка, че може да промени решението си си.

Междувременно днес руският посланик у нас Анатолий Макаров коментира пред журналисти кога евентуално Путин ще дойде в България.

"Да дочакаме благополучното завършване на кризисната ситуация. Още повече, че на територията на Сирия се намират много наши военни. Ние неведнъж казахме, че сме загрижени за развитието на ситуацията. При нанасяне на ударите срещу Дамаск, срещу нашите военни, ще вземем съответни мерки", посочи той, цитиран от "Фокус".

Във връзка с решението на България да не експулсира руски посланици, Макаров коментира:

"Правителството на България е било подложено на същия натиск, на който са подложени и другите правителства. Знам това, но в случая България взе наистина разумно решение и Бойко Борисов прояви своята политическа мъдрост. Той е подал сигнал отначало да бъдат разбрани мотивите и изобщо какво се случва."

Макаров посочи, че Русия оценява високо позицията на България като премерена и конструктивна. По думите му страната уважава руско-българските отношения и историята ни. Според него семейство Скрипал биха били мъртви, ако Русия е използвала наистина отровното вещество.