Днес е постъпило искане за още 4-ма българи, които да влязат в екстрадиционна процедура към САЩ. Става дума за същите обвинения, на базата на същите съдебни актове като за служителя на американска компания у нас Желяз Андреев. Искането е дошло по линия на Интерпол и затова е докладвано във Върховната касационна прокуратура от главния секретар Младен Маринов.

Въпреки че прокуратурата няма право да не поиска задържане под стража, главният прокурор е разпоредил поне задържанията за 72 часа да не се удовлетворяват.

Причината - липса на неотложност.

Главният прокурор отказа да съобщи имена, но според документа на Министерството на правосъдието на САЩ, публикуван от Клуб Z, това са Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. Те са в София и са установени от СГП.

Всичко това стана ясно на извънредно изявление на Цацаров, за което бе обявил, че няма да отговаря на въпроси, но все пак го направи.

Договорът със САЩ (за който между другото главният прокурор подчерта, че съществува още от Царство България от 1924 г. и само е преподписан през 2008 г., б.р.) в чл. 11 не оставя право на мнение на прокуратурата дали да поиска задържане при "случай на неотложност".

 „След установяване местонахождението на лицето ВПК го задържа за срок до 72 часа и изпраща молбата на съответния окръжен прокурор (и чл. 13 от договора). Окръжният прокурор е задължен да внесе в съответния окръжен съд искане за времено задържане", цитира той.

"Казано по друг начин – както разпоредбите на Закона за екстрадиция и ЕЗА, така и Договорът за екстрадиция "не дават право на избор на прокурора дали да постанови и съответно да внесе искане за задържане под стража", поясни Цацаров.

Като напомни, че в конкретния пакт с Щатите опцията е за 60 дни арест, докато питащата страна прати повече документи.

Цацаров днес се позова на аргументите на Добричкия окръжен съд, който освободи Желяз преди ден. И нарече определението "изключително професионално подготвено".

Според него първо: ОС-Добрич анализира евентуалните аналогични разпоредби от българския Наказателен кодекс, а именно - нарушаването на правилата за внос-износ на стоки с евентуална двойна употреба, и прави извода, че на този етап трудно би могла да се обоснове съставомерност на деянието.

И второ: че съгласно члена, който регламентира временно задържане – то може да бъде поискано в случаи, нетърпящи отлагане.

И цитира решението на магистратите, според което заповедта на съда от Южен окръг, Флорида, е от 21 октомври 2016 г., а това едва ли говори за неотложност.

"При това положение единственият механизъм, който ние считаме, че е възможен, да осъществим всички свои задължения: да изпълним международноправните си задължения и в същото време да не засягаме правата на български граждани, е да предложим провеждането на консултации."

Договорът с Щатите предвижда възможност между Министерството на правосъдието (МП) и Държавния департамент на САЩ да бъдат провеждани консултации, които са с оглед ефективното изпълнение на договора.

Цацаров е написал писмо по въпроса до министър Цецка Цачева, в което, след като излага фактите и всички обстоятелства, "особено свързани с мотивите на съда в Добрич", предлага да бъдат инициирани въпросните консултации при всеки отделен случай.

Ако българското МП прецени – представители на ВКП и самият Цацаров са готови да участват в тези консултации с цел прецизиране исканията на американската страна и с цел да се види дали са налице предпоставките от чл. 11, а именно "неотложен случай".

"Докато постъпи отговор от МП, моето решение като главен прокурор е лицата да НЕ бъдат екстрадирани. Ако неотложността отпадне като довод, ще отпадне и задължението спрямо лицата да има задържане", каза още главният прокурор.

Той определи, че ситуацията трябва да бъде, "ако мога така да се изразя - прецизирана, не отложена, но прецизирана до такава степен, че да не нарушава правата на български граждани".

Цацаров напомни, че български граждани могат да бъдат предавани от българската държава само за определни престъпления, посочени в договора -  те са 30 на брой.

За цялата 2017 г. и до 30 март т.г. българската държава е предала на САЩ 3 лица - един румънски гражданин, един гражданин на Великобритания и един - на Република България. А е поискала - и САЩ са ни предали на 7 ноември, един български гражданин, който е обвинен в извършване на измама в особено големи размери. Цацаров подчерта, че договорът за екстрадиция работи.