Съпредседателите на "Демократична България" Атанас Атанасов и Христо Иванов коментираха пред бТВ целите на учредената днес коалиция. Атанасов изтъкна, че с нея се дава началото на политическата алтернатива.

"Много хора ни спираха, пожелават успех. Българският евроатлантически избор е застрашен. Днес в нито една от институциите няма кой да защити този избор. Борисов шикалкави и се клати, всички го виждат и се клати. В наше лице виждат хората, които биха защитили този избор. Там е свободата. Под съменние е дали България днес е демократична", коментира Атанасов.

На въпрос дали в това обединение има и формации, които са по-скоро леви, той отговори:

"Когато имаме демократична България, тогава ще спорим кое е ляво, кое е дясно. Доколко ГЕРБ са десни е условно. Големият вътрешнополитически проблем, е неразследваната и ненаказана корупция, развихрила се по високите етажи на властта. Нека да обединим демократичната общност".

Атанасов обясни, че "Демократична България" не е обявила кабинет в сянка, а екип, който ще изработи политики, алтернативи и ще реагира на "всяко едно безумие на сега управляващите правителство".

"Дай Боже да получим обществена подкрепа и утре да можем да съставим правителство - ще ви изненадаме с премиера", изтъкна той.

И допълни, че по случая "Скрипал" и санкциите срещу Русия заради Крим правителството публично остракира решения на ЕС и НАТО. Според Атанасов в момента сме в "период на застой, който ни го представят като стабилност", Той смята, че ситуацията много прилича на последните години на Тодор Живков. И припомни, че тогава от СССР се е говорило за перестройка и гласност, докато тук се е казвало, че трябва да се снишим.

"Кой иска война? Искаме принципност и последвоателност на съюзници, не да водим война", заяви Атанасов.

Според Иванов "Демократична България" ще даде бой на управляващите на терена на идеите.

"Те имат огромна медийна машина, огромен ресурс. Хората, които днес показахме, са професионалисти. Ние сме алтернатива на липсата на реформи в ключовите сектори", каза Иванов.

Той припомни, че ГЕРБ имат програма за национализация в икономиката и са се обявили за ревизия на приватизацията. Иванов изтъкна, че има натиск върху бизнеса и върху свободата на словото.

"10 години имаме надежда, че влизане в ЕС ще означава правила, правосъдие. Доказали сме, че можем да бъдем алтернатива именно по тези теми", заяви Иванов.

И добави, че "Демократична България" е само първа стъпка.

"Всяка организация, която изповядва нашите ценности и може да докаже последователна опозиционност е добре дошла. Ние разбираме, че има много усилия, които трябва да положим, за да продължим да обединяваме демократичната общност", заяви Иванов.

И допълни, че мониторингът от ЕК за съдебната ни система остава, нямаме шанс да влезем в Шенген, а за Еврозоната и банковия съюз сме получили " гръмко "найн" от германските партньори на Борисов".