Как София ще похарчи получените от приватизацията на дела й от Общинска банка пари представи в план кметицата на града Йорданка Фандъкова, съобщиха от общината. Става дума за платените от регистрираната в Лихтенщайн фирма "Новино опортюнитис" 46 млн. лв. за придобиване на дела на Столичната община в трезора. По-късно се разбра, че зад покупката стои бизнесменът от петролния бранш Георги Самуилов, а една от критиките към процедурата по приватизация бе именно, че не е ясно как ще се харчат постъпленията.

Фандъкова представи инвестиционните си намерения пред Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд. Ето и разчетите:

Най-сериозен дял от средствата - 26 на сто от сумата, или 12 млн. лева - отиват за инвестиции по приоритет "екология и зелена система".

"И при управлението на бюджета на Столичната община най-важната тема, която защитаваме, е опазването на околната среда и чистотата на въздуха, заяви  Фандъкова. - Предвижда се освен в зелената система на града средства да бъдат насочени към поддръжка и изграждане на нови детски площадки във всички райони на София."

На второ място ще са инвестициите в образование - за това са отделени 21,7% от парите от приватизацията, или 10 млн. лева. Става въпрос за ремонти на детски градини и училища, както и финансиране на проекти за изцяло нови сгради за училища в райони, където липсват в момента. Повече конкретика обаче в съобщението липсва.

Над 9 млн. лв. пък ще отидат за проекти по приоритет "транспорт и транспортна инфраструктура" - това са около 20 на сто от 46-те милиона лева.

"След напредъка по обновяването на базовата инфраструктура на града продължаваме сериозни инвестиции в този сектор, като целта ни е да насочим повече средства в изграждане и реконструкция на улици в кварталите", уточни Фандъкова.

За "общинско здравеопазване" ще отидат около 5,6 млн. лв, а по приоритет "култура" - 5,4 млн. лева, става ясно още от плана.

Един от проектите, по които се предвижда финансиране, е за превръщането на бивша топлоцентрала в център за съвременна култура. Пари ще бъдат дадени и за реконструкцията на площадното пространство около храма "Света Неделя". Очаква се главният архитект на София да обяви конкурса за проектиране.

За социалните дейности са предвидени 1,8 млн. лева. Около 800 хил. лева са заложени за проектите за нови квартални спортни зали, които ще бъдат изградени в дворове на шест училища. Също 800 хил. лева са предвидени и за развитие на нови технологии и системи в областта на електронното управление.