Желяз Андреев - 29-годишното момче, чиято екстрадиция поискаха САЩ, се присъедини лично към протеста в негова защита, който се проведе тази вечер пред Съдебната палата в София. Ден по-рано съдът в Добрич, откъдето е родом Желяз, го освободи от ареста, постановен заради поисканата екстрадиция заради обвинения в търговия със стоки с двойна употреба с ембаргова Сирия.

 

С плакати "Няма да дадем Желяз" и "Днес е Желяз, утре може да съм аз" гражданите застанаха пред Съдебната палата, а самият Желяз се снима с хората. Самият той е работил в кол център на американска компания с офис и у нас. Според момчето никой от работодателите му не е предупредил, че има ембарго за търговия със Сирия. Той бе с приятелката си Милена Здравкова, която също му е била колежка в компанията. 

По-рано главният прокурор Сотир Цацаров даде специално изявление, съобщавайки, че е поискана екстрадиция от САЩ на останалите 4-ма българи, срещу които има обвинения по разследването, което е известно от година. Цацаров обаче съобщи, че те няма да бъдат арестувани на този етап. Няма да се настоява и за задържането на Желяз, пратено е и писмо до Министерството на правосъдието за старт на консултации с властите зад Океана.

 
Желяз отново каза пред гражданите, които го подкрепят, че е развълнуван от отношението. 

По-рано през деня той се среща с омбудсмана Мая Манолова, която на свой ред поиска промяна на споразумението между България и САЩ за екстрадиция на граждани с обвинения. Премиерът Бойко Борисов пък лично разпоредил на МВнР да предприеме действия по случая - в резултат на което американският посланик у нас Ерик Рубин е бил извикан на разговор в министерството. 

Протест имаше и в Добрич.