Къде вечеря снощи? - В завода за боклук.

Не са много хората, които могат да отговорят така. Само трийсетината гости на рождения ден на кмета на София Йорданка Фандъкова, която за първи път го празнува публично. И то случайно - датата съвпаднала с началото на кампанията за "спасяване на храна".

Идеята на общината е да подтикне гражданите да изхвърлят по-малко храна. Годишно всеки от нас изхвърля 173 кг храна. Половината от нея е напълно годна и може да бъде спасена. 670 000 тона храна се изхвърлят всяка година само в България. В световен мащаб количеството й е 1 млрд. тона. Столичната община започва информационна кампания, която да насърчава намаляването на хранителните отпадъци. Тя има четири основни насоки - разумно пазаруване и прецизност при купуването на количества храна, правилно съхранение на продуктите за максимално удължаване на годността им, насърчаване на творческия подход при приготвяне на ястията и максимално оползотворяване на изостаналите продукти. Кампанията се реализира като част от партньорския ангажимент на Столичната община в проект TRiFOCAL - Лондон.

Гостите на кмета - повечето журналисти, главни редактори и издатели на медии, с предпазни каски и жилетки разгледаха завода за преработка на отпадъци. Където, като изключим "суровината" за преработване, навсякъде блести от чистота. И хапнаха в двора му  "спасена" от изхвърляне храна, сготвена от кулинарните звезди от "Бон апети" Лора и Стоян. Това са бракувани, но годни за консумация продукти, които обаче са в смачкани опаковки или с лош търговски вид и само затова е трябвало да отидат в кофите. В завода има сектор, в който се преработват изцяло биологични отпадъци и от това се произвежда електричество. Специалистите призовават хората, когато изхвърлят отпадъци, да мислят за преработката им - например, ако е належащо да изхвърлите храна, отделете я от опаковката. Така по-лесно става селектирането на различни видове отпадъци. "Това са нашите отпадъци и ние трябва да направим така, че те да не замърсяват околната среда", каза Фандъкова.

Общината стартира и експериментален проект с доброволци - 300 семейства, които в продължение на една година ще изхвърлят разделно боклука си, като разделянето става още в дома им - в различни контейнерчета, разказа  зам.-кметът по околната среда Йоана Христова. Журналистите веднага дадоха идея да се намалява данък смет за квартали, които събират разделно отпадъците си. 

Фандъкова получи много подаръци - от еднометрови магнолии до двуметрови липи, кестени и всякакви фиданки. Това беше желанието на рожденичката: цветя и подаръци "във фиданки", с които да се залеси и облагороди дворът на завода.  Ако някой път го посетите, ще видите и двете брезички на Клуб Z.