Едно "от скритите оръжия на НФСБ", което ще бъде представено на обсъждане първо с другите от "Обединени патриоти", а после и с ГЕРБ. Така вицепремиерът Валери Симеонов окачестви проекта за промени в Закона за здравето, които да върнат пушенето на някои обществени места.

Той разкри, че планира да върне цигарите "в обособени помещения", а забраната ще остане за театри, зали и др. подобни.

"Но не  разбираме какъв е смисълът да се ограничава тютюнопушенето - още повече този закон не се спазва! Аз съм озверял противник на тютюнопушенето - призна лично за себе си Симеонов. - Но сега ще ме намразят 240 и повече души: пуши се и в парламента. Аз не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват."

Той предложи да се промени законът, така че да отговаря, от една страна, на нормативите, но от друга - да отговаря и на реалните нужди на обществото.

"Колкото и да не ни харесва, голяма част от българите са пушачи. Колкото и да не ни харесва, тези хора има право да пушат на обособени места – стига да не пречат на другите."

Той уточни, че визира отпадане на забраната за места като заведения за хранене или гари. Кауза на НФСБ е да съдействат на дребния и средния бизнес, така че те "да не си гонят клиентите", допълни политикът.

Симеонов призна, че иска планираният пракет от промени в различни закони да влезе преди старта на туристическия сезон.

Така той разкри и другото: че НФСБ готви такса по Закона за местни данъци и такси за собствениците на т. нар. апартхотели, т.е. - жилища, които преотдават под наем в курортите.

"Въвеждаме една такса по ЗМДТ – допълнителна такса, която трябва да се заплаща от всеки собственик на апартамент в курорт. Ето - станаха две групи засегнати - самоиронично се апострофира вицепремиерът. - Трябва вече да въведем такъв ред - държавата да си събере таксите от упражняване на незаконна туристическа дейност.

Той пресметна, че само по Черноморието над 100 000 апартамента, собственост основно на чужди граждани, се преотдават и от това в хазната не влиза нищо. Вицепремиерът даде за пример дори ниската според него курортна такса от 80 ст. на легло, която не се плаща.

"Нито се плаща курортна такса, нито ДДС, нито данък печалба – нищо такова."

Готвените текстове предвиждат такси за апартхотелите в зависимост от това в какъв вид курорти са. В Рибарица или някъде във вътрешността щели да са по-ниски от тези по крайбрежието.

Той коментира и две от другите си битки: с шума по крайбрежието и с лотариите на късмета и рекламата им по телевизиите.

По първия въпрос Симеонов окачестви, че го атакува "една измислена асоциация от Слънчев бряг – разни там около Радо Слънцето, Маджовци и такива, които в момента вече разпределят преместваемите обекти по Главната".

"По Слънчев бряг има "преместваеми обекти" по 1,5 дка! Те са изградили огромни палати и това нещо е преместваем обект - като че ли можеш да го вдигнеш с летяща чиния."

Вицепремиерът каза, че това били същите заведения, с които имали "много приятни изживявания" през миналото лято.

А лотариите по телевизията той определи като разпад на нацията:

"Народът се заблуждава, че не е нужно да се учи, да работи, а е нужно само да търка талончета! Основната причина (за действията му) е деморализирането на нацията. Когато малките деца ги възпитаваме, че не е нужно да полагат никакви усилия, а е достатъчно да си купят за 2 или 3 лв. картонче, с което да спечелят 200 000, 300 000 или 500 000 лева, от това се променя нацията.

Говорим за лесни печалби, които рушат ценностната система на нашия съвременник."


Той определи в типичния си живописен стил, че в Закона за радиото и телевизията "има едни тарикатски текстове, които са направени, за да обслужват собствениците на лотария".

Вицепремиерът допълни, че сме в цяла Европа държавата с най-голям процент приходи от хазарт като част от БВП - цели 3%. В Румъния например било процент и нещо.

Това били приходи, които "отиват в джобовете на разните хазартни играчи - Васил Божков и други такива".