Президентът Росен Плевнелиев в момента е единствената легитимна институция, мотивите му за актуализация на бюджета за разумни, а атаките срещу него идват от "медиите-бухалки" на Делян Пеевски.

Автор на дефиницията е председателят на "България без цензура" Николай Бареков. Днес той проведе консултации при президента в рамките на поредицата срещи, които Росен Плевнелиев организира за актуализацията на бюджета.

Имах възможността да се видя с президента Росен Плевнелиев и да му се извиня за моите квалификации по негов адрес. Към днешна дата отчитам, че не са били премерени и са нагнетявали още повече обстановката. Факт е, че въпреки всички обвинения към него, президентът устоя и в момента остана единствената стабилна институция в България”, каза Бареков след края на срещата.

Само преди месеци новият политик обвиняваше Росен Плевнелиев във всички възможни престъпления - взимане на подкуп, пране на пари, купуване на избори, търговия с влияние... На 1 март Николай Бареков обяви, че ще инициира процедура за импийчмънт на президента за държавна измяна. Новият политик внесе и серия от сигнали в прокуратурата срещу държавния глава. През цялото време атаката му бе медийно подкрепяна от изданията около депутата от ДПС Делян Пеевски. Днес катарзисът дойде и в тази посока.

"Дадох си сметка, че този сигнал беше използван от медийните бухалки от небезизвестния Делян Пеевски, който ми преписват на мен, за да си разчистват сметки с президента. Дори с ирония му казах, че това, което на него му се случи тогава, днес се случва на мен", обясни Бареков.

Дни преди изборите за европейски парламент през май един от сигналите на Бареков даде повод на прокуратурата и ДАНС да нарушат конституцията и да започнат проверка срещу президента, въпреки имунитета му. Ставаше дума за необявена среща на Плевнелиев с шеф на австрийската компания EVN във Виена, което според Бареков било "национално предателство".

"В понеделник отивам в Главната прокуратура лично, където съм внесъл сигналите срещу президента Росен Плевнелиев и ще ги изтегля обратно. Няма да коментира дали сигналите, които съм внесъл, са верни или не".

Това действие няма никаква правна стойност. Прокуратурата има правото да прецени дали сигналите съдържат данни за извършено престъпление, независимо дали Бареков ги изтегли или не.

Партия „България без цензура“ приема аргументите на президента и категорично подкрепя актуализация на Държавния бюджет и на Бюджета на Националната здравноосигурителна каса, e заяви лидерът на партията Николай Бареков, според съобщение на прессекретариата на президента. Според самия Бареков, той ще изпрати петимата си депутати да осигурят кворум и те ще подкрепят "частична актуализация на бюджета в частта му за НЗОК и средствата за общините и строителните фирми".

Бареков призова президента да помогне за оздравяването на КТБ, която само преди седмици обяви за "източена" от Цветан Василев.