Опорна точка на двете най-големи парламентарни партии е: "ако не си с ГЕРБ, значи си с БСП и обратното". Има и трети път. Правителството направи рязък завой към Москва, а идеологическият спор леви-десни, либерали и консерватори е несъществен.

Тези тези изказаха в сутрешния блок на Нова тв Мартин Димитров и Асен Агов - и двамата бивши депутати от десницата, сега част от новото дясно обединение "Демократична България" (ДБ). Сдружението между ДСБ, "Да, България" и "Зелените" бе скрепено този четвъртък, когато те подписаха общи управленски цели и анонсираха "правителство в сянка".

"Управляващите завиха към Москва. Не само не се изгониха дипломати, ами точно в този момент кабинетът поднови договорите за ремонт на изтребителите и работи по реализирането на АЕЦ "Белене", посочи Мартин Димитров.

 

"Необходимо е представителство на близо половин милион градски активни хора, които в момента не са представени в парламента. Ще кажа само, че който се е хванал с Русия на Балканите, исторически винаги е губил", допълни Агов.

"Сега, когато затворниците бягат от затворите като ученици, които бягат от прогимназиите, ни е необходима сигурност", посочи още той по повод двете бягства на осъдени от изминалите седмици. "България има нужда от фискална реформа, децентрализация", изброи Агов две от целите на обединението.

На въпрос дали формацията не е бутикова и няма ли да говори на неразбираем за всички език и как ще привлекат отново избиратели, Мартин Димитров отвърна:

"Голямата разлика ще бъде, че тук са се събрали хора, които са съмишленици - заедно напуснаха властта. Кой оставя властта заради принципни различия? Къде сте го видели другаде в България?"

Димитров и Агов изключиха възможността отново да работят с ГЕРБ, ако влязат в парламента.

"Тезите: ако не си с ГЕРБ, си с БСП, са опорните им точки. Сами си ги развиват, търсят и журналисти, които да им ги развиват. Ние предлагаме на хората нашия сценарий - трети път. Виждате, че ГЕРБ и БСП се отклониха от евроатлантическия път, а ние им предлагаме него", посочи Димитров, който ще отговаря за енергетиката в "правителството в сянка".

Асен Агов пък допълни, че споровете кои са консерватори и кои либерали са напълно несъществени. Тази тема бе повдигната от лидера на СДС Божидар Лукарски, който остана извън дясното обединение. 

"Това е несъществен и на практика несъществуващ идеологически спор. Нямаме левица в България. В политиката важат законите на физиката - ако имаш полюс "плюс", трябва да имаш и полюс "минус". Нямаме левица, но имаме демократи. Хората, които вие наричате десница, са градски демократи. В голямата си част са с либерално мислене", посочи Агов.

"Видял съм всички катастрофи на СДС, преживял съм ги, прекарал съм безсънни нощи. За мен България вече е България на друго поколение. Тези хора искат спокойствие, сигурност, перспектива", каза в заключение Агов.

"Правителството в сянка" обаче няма министър-председател и вицепремиери, което веднага повдигна въпроса пак ли има спор за лидерството в поредното дясно обединение.

"Нямаме такъв проблем. Показваме много широк експертен капацитет и привличаме нови хора. Кой е лидерът и какво е лидерството е един ненужен въпрос", коментира Мартин Димитров.