Американският президент Доналд Тръмп се е срещнал с екипа си по националната сигурност за обсъждане на ситуацията в Сирия, но все още не е взел решение дали да използва или не военна сила, съобщи прессекретарката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Си Ен Би Си.

Анонимен източник обаче сподели пред медията, че САЩ обмислят удари срещу 8 потенциални цели в арабската република. Сред тях са две военни летища, изследователски център и завод за химически оръжия.

Според източника сирийската армия прехвърлила значителен брой самолети на летища, контролирани от руските войски, с надеждата, че САЩ няма да нанесат удари там.

САЩ вече разполагат с положителни проби от кръв и урина от градчето Дума, където на 7 април е извършена предполагаемата химическа атака. Това твърдят двама американски представители от сферата на разузнаването пред телевизия Ен Би Си. Те показвали наличието на хлор и на неназован нервнопаралитичен агент. Обикновено такива проби се получават от болници или с помощта на разузнаването. Представителите „вярвали“ на разузнаването, но не могли да бъдат сигурни 100 процента.