Само идиот би могъл да използва отровата новичок при влага.

Така смята Вил Мирзаянов - един от създателите на смъртоносния газ, предаде РИА Новости. Той коментира разпространения вчера доклад на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за отравянето на бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря у Юлия. Според документа нападението е извършено със силно отровно вещество и зад него стои Кремъл.

Недостатъкът на новичок е, че той е хидроуязвим, т.е. представлява неустойчиво съединение, отбелязва Мирзаянов в интервю за радио „Комерсант FM". Такова вещество може да бъде устойчиво само при липсата на влага и влажност. На 4 март, когато са отровени Скрипал, в Англия е имало мъгла.

„В условията на влажност само идиот може да използва такова вещество“, изтъква ученият, който от години живее в САЩ.

Чрез доклада си ОЗХО опроверга десетките предложени от Москва алтернативни версии за случката в Солсбъри, пише пък в свой редакционен коментар в. „Таймс“.

Русия се опитваше да отклони вниманието от простия факт, че изключително чистото и твърде отровно вещество от серията новичок, разработено там, е било използвано срещу цивилни в британски град. Ако тя бе отговорна държава, за каквато се обявява, сега властите й биха се опитали да разберат как и защо тази отрова се е оказала в Солсбъри.

Вместо това Кремъл продължава да отрича всичко, да лицемерничи и да се опитва да отклони вниманието от същността на въпроса.

Но фактите не интересуват Москва, най-вече след като тя реши, че за нея няма изгода от честни взаимоотношения със Запада, отбелязва „Таймс“. И това е тъжно от гледна точка на всички.

След нападението срещу Скрипал и покровителството над режима на Башар Асад остава открит въпросът могат ли да бъдат възстановени нормалните отношения с администрацията на Владимир Путин. Като начало не би било зле, ако Москва казва истината за отравянето, преговаря за изтеглянето на силите си от Източна Украйна и спре безкрайните кибератаки. Истинското презареждане означава Русия да разбере, че честността е по-важна от дезинформацията.

Путин трябва да разбере, че западното влияние може да бъде благо, а спазването на международните норми не е признак на слабост. Но малцина се надяват, че той ще промени мирогледа си, завършва „Таймс“.