Вратата на стаята, в която е отсядал Боб Дилън в иконичния хотел "Челси" в Ню Йорк, беше продадена на търг за 100 хил. долара, съобщава Би Би Си. Певецът поет придоби нова слава, след като получи Нобелова награда за литература, като не беше ясно дълго време дали той възнамерява да я приеме. Вероятно и това е една от причините "неговата" врата да бъде продадена най-скъпо.

Това е една от 50 врати на стаи, в които са пребивавали знаменитости, които бяха продадени. Вратата на стаята, в която Джанис Джоплин и Ленард Коен са имали секс афера, стигна на търг до 85 хил. долара.

Боб Дилън.

Хотел "Челси" в Ню Йорк се намира на 23-та улица и за него се знае, че винаги е бил пропаднал и неподържан.

Построен е през 80-те години на XIX век. В него са живели поколения певци, бохеми, писатели.

Той е последното бохемско средище на лошите деца на 50-те, това е мястото, където Дилан Томас е пиянствал, Боб Дилън е написал e Sad-Eyed Lady of the Lowlands, Ленард Коен е обличал прочутия си син дъждобран, а Сид Вишъс може би е убил Нанси.

В него през 50-те години на ХХ век Джак Керуак пише "По пътя". Вратата на неговата стая беше продадена на търга за 30 хил. долара.

В хотела са живели Марк Твен и Том Улф, там Артър Кларк пише "Одисея в Космоса" (2001: A Space Odyssey).

В "Челси" не само се е творяло, ставали са и криминални истории. Най-мрачната е свързана със Сид Вишъс от пънк бандата "Секс Пистълс", който през 1978 г. е обвинен в убийството на Нанси Спънджън, след като тя е намерена намушкана в неговата стая. Той умира от свръхдоза хероин, преди делото да влезе в съда.

Други от продадените на търга на аукционната къща Guernsey's врати са на стаята на Анди Уорхол и актрисата на Еди Седуик - за 52 500 долара, на Джими Хендрикс - 13 хил. долара, и на Мадона - за 13 хил. долара.

Вратите са били запазени от бившия наемател Джим Джорджиу, той ги вижда захвърлени и успява да ги вземе. Това се случва, когато през 2011 г. започва голям ремонт на хотела.

"За мен те бяха история и красота. Бяха ценни, защото толкова много хора са били зад тези врати", обяснява той пред "Ню Йорк таймс".

През 1966 г. сградата е обявена за знакова за Ню Йорк, през 2016 г. е продадена на група инвеститори. През 2011 г. хотелът спира да приема нови посетители, но малка група от хора, които живеят от години в него, остават там на горните етажи, докато ремонтът продължава.