Българският клон на американската фирма "AW-Tronics", в който са работили поисканите от САЩ за екстрадиция Желяз Андреев и още четирима негови колеги, е опитал да обяви несъстоятелност още през март 2017 г. Тогава се разбра за разследването срещу компанията за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Саматя има дъщерни дружества, регистрирани във Великобритания, Франция, Хонг Конг и България, става ясно от официалния й сайт.

Фирмата, регистрирана в София, се казва "АВ Троникс" ООД, а офисът й в момента е близо до летище "София". Нейни собственици и управители, според Търговския регистър, са братята Али и Араш Каби, а общият внесен капитал на компанията е 2000 лв. Тя е регистрирана у нас през 2010 г. под името "Ароутроник", а първоначално собственик е бил само Араш. Братята към момента представляват фирмата "заедно и поотделно".

През февруари 2017 г. излиза съобщението от правосъдното министерство на САЩ за разследването срещу фирмата в Маями. Тогава става ясно и за обвиненията срещу българските граждани. От текста става ясно, че братята Каби (за Али пише, че е с документ за постоянно пребиваване в САЩ, но живее в България. Той е и женен за българка - б.р.) са задържани от местната прокуратура, заедно със сестра им Марджан, като обвинението е за износ на забранени стоки за Сирия в нарушение на търговското ембарго, в това число и стоки с възможна двойна употреба.

През юли 2017 г. - тоест за разследването и обвиненията се знае, в партидата на българското дружество в Търговския регистър се появява документ - "Молба от длъжника за откриване на производство по несъстоятелност", адресирана до Софийския градски съд (СГС). Документът е заведен в деловодството на съда на 11 юли. Той е подписан от Араш Каби.

Искането за обявяване на несъстоятелност е прелюбопитно, защото в него се твърди, че "Всички счетоводни документи на Дружеството за 2016 г. насам бяха откраднати" и затова управителят не е в състояние да ги предостави на съда като доказателства, които да послужат за производството за несъстоятелност. 

 

 

От документа става ясно още, че "АВ Троникс" ООД е пропуснало законовия срок да поиска несъстоятелност срлед изпадане в неплатежоспособност заради "загуба на време, която бе наложена от неуспешните опити, направени с цел да бъдат намерени липсващите счетоводни документи".  

От Търговския регистър обаче изглежда, че въпросната молба не е удоволетворена - подаването й е последният по време акт, вписан по партидата на фирмата.

От данните на Софийския градски съд обаче става ясно, че на 14 юли съдът е оставил молбата за произвоство по несъстоятелност без движение и тя е върната. Съдът указва на молителя и му предоставя 7-дневен срок да представи препис от последния годишен финансов отчет, заверен одит, опис на активите и кредиторите, обезпеченията и други нужни по закон книжа. Араш Каби е задължен да представи пред съда и „факти и обстоятелства, от които извежда твръдяното изпадане в неплатежоспсобност“. Той обаче не е реагирал на указанията - нито подава нужните документи, нито е известно да е обжалвал постановлението в законно установения срок, разясниха от СГС и добавиха, че така практически молбата му е отхвърлена и фирмата към момента не е във фалит.

Последният годишен финансов отчет на "АВ Троникс" в Търговския регистър е от 2015 г. Докладът на независимия одитор е със заключение "отказ от изразяване на мнение". В документа от ТР пише, че одиторите не са могли да се убедят в "истиността на крайните салда на задълженията" на фирмата. Пише още, че в счетоводната система на дружеството не са спазени счетоводни принципи и има "драстични нарушения счетоводните закони". Ето факсимилета от доклада на одитора:

Братята Каби и сестра им, задържани в САЩ, през декември 2017 г. се признават за виновни. И са осъдени -  Али и Араш на по 2 години, а Марджан - на 13 месеца затвор. За останалите обвиняеми - сред които и петимата българи, се знае само за искането им за екстрадиция.