Би Ти Ви разпространи снощи първите видеокадри от бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от корпуса на Софийския затвор. Припомняме, че министър Цачева обеща преди дни, че ще ги предостави на медиите, когато спрат да са необходими на разследващите (?!). Това още не се е случило.

На кадрите ясно се вижда как, излизайки през Пост 1 - т. е. през централния вход, където за разлика от вътрешността има въоръжени надзиратели, двамата убийци се разминават със затворник с червена тениска, който се връща от лафката. Именно този затворник чува изстрелите и вижда как двамата избутват надзирателя, който дори не може да си извади пистолета. А не е да няма желание...

Затворникът с червена тениска хуква след Владимир Пелов и Радослав Колев. Към него се присъединява чистачката.

Онзи ден на пресконференция от ръководството на ГДИН признаха, че освен служителя, срещу когото е насочено оръжие (онзи, който не можа да си извади пистолета, б.р.), до него е имало още един, от когото „няма реакция”.

"Срещу него е нямало насочено оръжие, нито пък в близост до него", каза Ивайло Йорданов - началник сектор.

Накрая на Пост 1 се събират поне 10-ина надзиратели. И никой не пресича улицата, за да види докъде са стигнали опасните рецидивисти.

Онзи момент, в който затворникът с червена тениска се прибира след гонката да разкаже на доблестно стоящите зад бариерата надзиратели какво е станало.

Цялото видео може да гледате тук.

Публикуваните кадри предизвикаха гняв у Ивайло Григоров - един от най-разпознаваемите лидери от Синдиката на служителите в затвори. 

Той обвини Би Ти Ви в манипулация, както и държавата, че не дава достатъчно патрони за стрелкова подготовка, като написа (правописът е оригинален, б.р.):

Може би сега е момента от името на служителите на затвор София да се извиня на българската държава и отговорните институции ,че служителят раздаващ техника не е показал специални умения и с голи ръце не убива двамата въоръжени нападатели.

И за това ,че служителят на пост номер 1 не успява под 3 секунди да извади, зареди и стреля въпреки 16те патрона годишно предвидени за подготовката му.

Излезлите невъоръжени служители от корпуса на затвора няколко минути след бягството оставили без охрана няколкостотин лишени от свобода не тръгват да гонят вятъра. И в никакъв случай не може да стане ясно от къде е влязъл пистолета въпреки ,че има официалната версия на МВР е изнесена от самата Канна Рачева .

Жалко БТВ и манипулирани кадри .И все пак от името на служителите на затвора София поемам отговорността за липсата на служители , липсата на техника и особено за слабата подготовка и липсата на финансиране .Господа управляващи извинявайте ,ние служителите сме виновни за състоянието на българските затвори.