Ръководителят на Генерална дирекция "Вътрешен пазар и услуги" към Европейската комисия Джонатан Фаул е изпратил вчера остро писмо до министъра на финансите в оставка Петър Чобанов и до подуправителя на БНБ Калин Христов, който е шеф на валутния борд, съобщи bTV. 

В писмото си Фаул припомня, че България е поела ангажименти като член на Европейския съюз и е длъжна да започне да изплаща компенсации за депозитите в рамките на 20 дни след като се установи, че "съответната кредитна институция изглежда не е в състояние, по причини, които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозитите и за момента няма перспектива да бъде в състояние да го направи".

Европейската комисия напомня, че европейските директиви са по-силни от националното законодателство, дори когато то "не съответства напълно на директивата". Според българския закон изплащането на гарантираните до 196 хиляди лева трябва да започне 20 дни след отнемане на лиценза на банката. Писмото изрично казва, че европейските правила не изискват задължително лицензът да бъде отнет, за да започне изплащането

Брюксел напомня още, че според европейската директива, преценката за състоянието на банката трябва да се направи "колкото е възможно по-бързо и при всички обстоятелства не по-късно от пет работни дни след като за първи път се прецени, че кредитната институция не е в състояние да изплати депозитите, които са дължими и подлежащи на изплащане".

Европейският чиновник пише, че БНБ изглежда е надхвърлила правомощията си в това отношение и призовава за бързи действия. И предупреждава, че в противен случай засегнатите български граждани ще придобият правото да съдят България в съответствие с Европейското право. 

Пълният текст на писмото е тук.