Руските военни казаха, че сирийската противоракетна отбрана, която е руско производство, е свалила 71 от 103-те крилати ракети, изстреляни от САЩ и техните съюзници, съобщиха ТАСС, Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Генерал-полковник Сергей Рудской, началник на Главното оперативно управление на руския Генерален щаб съобщи днес пред журналисти, че днешният ракетен удар не е взел никакви жертви - нито сред цивилното население, нито сред сирийските военни, а на сирийските военни обекти са нанесени минимални щети.

Руските системи за ПВО в Сирия - в базите Тартус и Хмеймим, са откривали и контролирали всички изстрелвания на ракети както от морски, така и от въздушни носители на САЩ и Великобритания, но не се намесвали. Не е регистрирано обявеното участие на френската авиация, каза Рудской, цитиран от ТАСС.

По думите свалени са всички ракети, изстреляни срещу четири ключови сирийски военновъздушни бази, предаде Асошиейтед прес. 

Обстановката в Дамаск и други сирийски населени места след ударите е спокойна, каза генералът. 

Той каза също, че след американските удари Русия може отново да разгледа въпроса дали дали да достави Сирия и други страни ракети С-300. Преди няколко години, вземайки предвид настоятелните молби на някои наши западни партньори, ние се отказахме от доставка в Сирия на зенитните ракетни системи С-300. Имайки предвид случилото се, смятаме за възможно отново да разгледаме този въпрос. И не само за Сирия, а и за други държави, каза Рудской, съобщи ТАСС. Последната година и половина Русия напълно възстанови сирийската ПВО и продължава да я усъвършенства, каза представителят на руския Генерален щаб. 

Ракетната система със среден обсег С-300 Фаворит може да поразява цели на разстояние до 200 километра, може да се използва срещу балистични и аеродинамични цели. Тези системи са на въоръжение в много страни, включително Китай, Беларус, Казахстан и др.