Китайското министерство на външните работи заяви днес, че политическото уреждане е единственият начин за решаване на сирийския въпрос и призова за цялостно, честно и обективно разследване на подозренията за атаки с химическо оръжие в Сирия, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

"Ние трайно се противопоставяме на употребата на сила в международните отношения и сме за зачитане на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички страни", каза говорителка на китайското външно министерство. "Призоваваме засегнатите страни да се върнат в рамките на международното право и да решат кризата с диалог и преговори. Всяка едностранна военна акция, която заобикаля Съвета за сигурност на ООН, противоречи на елементарните принципи и норми на международното право и усложнява уреждането на сирийския проблем", добави говорителката.

Водачката на френския Национален фронт Марин Льо Пен разкритикува участието на Франция в ударите срещу Сирия, предаде ТАСС. В Туитър тя написа, че тези удари повеждат Франция по път с непредвидими и потенциално необратими последици. Франция отново губи шанса да се появи на международната сцена като независима и балансирана сила, написа Льо Пен.

Ударите на САЩ, Великобритания и Франция, нанесени без одобрението на ООН, са безотговорна реваншистка авантюра на американците, е мнението на Жан-Люк Меланшон, лидер на радикалното ляво движение "Непокорна Франция". Франция заслужава повече от това да играе такава роля. Тя трябва да е сила (за поддържане) на световния ред и мир, написа той в Туитър.

Същевременно френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан предупреди, че ще има нова военна интервенция в Сирия в случай на ново нападение с химическо оръжие, предаде Франс прес.

"По въпроса за химическото оръжие има червена линия, която не бива да бъде пресичана и ако тя случайно бъде пресечена, ще има нова интервенция", каза министърът по телевизия Бе Еф Ем Те Ве и добави: "Мисля, че урокът ще бъде разбран".

Льо Дриан посочи, че ударите на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия са унищожили значителна част от химическия арсенал на режима в Дамаск. Френският външен министър съобщи, че визитата на президента Еманюел Макрон в Русия в края на май не е поставена под въпрос.