Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нейното правителство подкрепя ударите срещу сирийския режим. Това съобщиха световните агенции. Меркел нарече ударите "необходима и уместна военна интервенция", след предполагаемото нападение с химическо оръжие преди седмица в предградието на Дамаск Дума, в което загинаха десетки хора..

"Подкрепяме факта, че нашите американски, британски и френски съюзници поеха своите отговорности. Военната интервенция беше необходима и уместна. Международната общност осъди употребата на химически оръжия и предупреди сирийското правителство да не извършва повече нарушения", заяви в декларация Меркел.

В четвъртък тя обяви, че Германия няма да участва във военни действия.

Същевремнно сирийският президент Башар Асад заяви, че ударите по военните обекти на правителството му са го накарали още по-категорично да се бори срещу опонентите си.

"Тази агресия единствено ще направи Сирия и народът й по-твърди в намерението си да се борят срещу тероризма за всяка педя от страната", заяви той.

Асад е обсъдил по телефона детайлите на ракетния удар с президента на Иран Хасан Роухани.

"Време е западните сили, които подкрепят тероризма, да признаят, че са загубили контрол. Те чувстват, че са загубили доверието на своите народи и на света", посочи Асад, цитиран от пресслужбата на сирийското президентство.

Президентът на Иран също осъди бомбардировката на Сирия и потвърди, че Техеран ще продължи да стои на страната на сирийското ръководство и неговия народ. Роухани също така изрази увереност, че агресията на западните страни няма да отслаби духа на сирийците в борбата срещу тероризма.