Сирийски бунтовници са заявили, че ракетните удари по обекти от програмата за производство на химически оръжия на президента Башар Асад няма да променят хода на седем годишната гражданска война, предаде „Ройтерс“. Според тях ракетите трябва да бъдат насочени към конвенционалните оръжия на сирийските власти, които са убили много повече цивилни, отколкото химическото оръжие.

„Може би сирийските власти ще прекратят използването на химическото оръжие, но те няма да се поколебаят да използват други оръжия срещу нас,“ посочи водачът на опозиционнто движение Насар Харири.

Лидери на движението са съобщили още, че се страхуват от евентуална атака по бунтовническия бастион в Идилб в Северозападна Сирия, след като ирански длъжностни лица са посочили региона като следващата възможна мишена на Асад и неговите съюзници.  

„Очаквахме американият удар да нанесе повече щети, за да прекрати веднъж завинаги престъпленията на Асад... Ракетната атака разклати неговия режим, но не подсили опозиционните сили,“ признават те.

Според бунтовниците следващият удар на сирийските власти ще бъде по-ожесточен, тъй като той ще бъде в знак на отмъщение, допълва „Ройтерс“. Ръководителят на политическата фракция „Джаиш Ислям“ в град Дума също бе категоричен:

„При условие, че Асад и неговите органи по сигурността все още съществуват, (химическите) атаки ще продължат, защото той (Асад) е сигурен, че неговият режим няма да бъде унищожен. А Асад възприема случилото се като победа.“

Въпреки това, опозиционните сили признават, че са благодарни на американския президент Доналд Тръмп за директните мерки срещу Асад, след като през 2013 г. Барак Обама отказа да предприеме военна акция в Сирия след химическите атаки в град Алепо, коментира „Ройтерс“.

В отговор на предполагаемата химическа атака над град Дума САЩ, Великобритания и Франция започнаха военна операция снощи вечерта. Те изстреляха над 100 ракети „Томахоук“ над Сирия, а тяхната мишена бяха обекти, произвеждащи химически оръжия. Въздушните атаки не са взели човешки жертви. Президентът Башар Асад и неговите съюзници все още настояват, че не са използвали химическо оръжие в атаката над Дума и осъдиха американските мерки като „варварски и брутални“.