И "Движение България на гражданите“ напусна Реформаторски блок. Решението бе взето днес на заседание на партията, основана от Меглена Кунева, три дни, след като изтече едномесечния им ултиматум коалицията да заеме позиция на опозиция на третия кабинет "Борисов" и ГЕРБ. Което, очаквано, не се случи.

"Няма да бъдем повече част от РБ, защото част от партиите не заявиха категорично, че желаят да бъдат опозиция и на действия на прокорупционното управление на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, заяви пред медии председателят на ДБГ Димитър Делчев.

Делчев даде заявка, че партията ще води разговори с други формации, които също смятат, че този "феодален модел на управление на държавата и общините трябва да бъде спрян". По думите му трябва да се направи усилие за обединение не на политически елити, а на демократично мислещите хора и това обединение да произведе нещо "по-добро от ГЕРБ и БСП, което да им бъде техен контрапункт".

"Това, което ние си поставяме като задача, е максимално отворена коалиция, единодействие срещу това управление  - не да влизаме в тактически сглобки", каза Димитър Танев, член на Изпълнителния съвет на ДБГ - Само с обединена демократичната общност може да преборим корупционния модел на ГЕРБ и БСП, който се е окопал в управлението".

Според Найден Зеленогорски, зам.-председател на ДБГ, "има категорично отстъпление от нашите евроатлантически позиции от страна на управляващото мнозинство, което продължава да се снишава по важните теми в международен план". 

"Половинчато беше становището по случая Скрипал, в момента за кризата в Сирия също няма ясна позиция. Трябва да бъдем част от позицията на ЕС и НАТО, защото тук говорим за доверие и отговорност", добави той.

ДБГ започва подготовка за европейските избори, за съставяне на листа от демократични хора със силни граждански позиции. 



Националният съвет на ДБГ възложи на ръководството да проведе поредица от срещи с политически партии, професионални съюзи, организации и в координация с гражданското общество да набележи най-неотложните проблеми за решаване, както и да изготви политическа програма с мерки за решаването им. Структурите на партията ще се готвят за местните избори и имат задачата да излъчат местни лидери, които да победят феодалния модел на управление в общините, реши още събранието на ДБГ.

С напускането на ДБГ в Реформаторския блок остават само СДС, партията БНД с лидер бившия депутат от НДСВ Борислав Великов, както и индивидуални членове като бившия здравен министър Петър Москов. Неотдавна и "Глас народен" прекрати коалицията си с Реформаторите. Във вторник СДС ще проведе заседание на Националния съвет, чийно официален дневен ред е коалиционната политика. Очаква се обаче сбирката да прерасне във вот на недоверие на лидера на СДС Божидар Лукарски.