Поне 100 000 унгарци излязоха на протест срещу премиера Виктор Орбан в Будапеща, предаде кореспондент на Би Би Си. Десетки хиляди унгарци участваха в столицата в най-голямата опозиционна демонстрация от години, съобщи и Асошиейтед прес. 

Антиправителствените демонстранти настояваха за нови избори и нова национална избирателна система. Премиерът Виктор Орбан беше преизбран миналата неделя, когато неговата дясна популистка партия ФИДЕС заедно със съюзника си, малката Християндемократическа партия, спречели свръхмнозинство в парламента - 134 от 199-те депутатски места. Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова голямо мнозинство в парламента, когато тя е спечелила само около 50 процента от гласовете.

 В пост във Фейсбук преди митинга организаторите призоваха за повторно преброяване на бюлетините, свободни медии, нов изборен закон, както и за по-ефективно сътрудничество между опозиционните партии. Участниците в протестното шествие преминаха от операта до парламента, скандирайки "Нови избори!" и "Ние сме мнозинството!"

Демонстрацията беше една от най-големите в историята на Унгария през последните години, отбелязва Ройтерс. Множеството, препълнило площад "Кошут", беше сравнимо по размер с "Мирния марш" на привържениците на Орбан на 15 март, посочва Асошиейтед прес. Организаторите на вчерашната акция заявиха, че нов антиправителствен протест ще има следващия уикенд. 

"Искаме нови и честни избори. Това е отговорност на правителството и ние ще им напомняме за това, мирно и масово", заяви опозиционният активист Гергей Дюлаш на митинга вчера. 

На трибуната застанаха и много видни общественици.

"Когато попитах моите дядо и баба защо са позволили на комунистическия диктатор Матияш Ракоши да остане на власт толкова дълго, те отговориха, че са се страхували", каза писателят и журналист Гергей Хомонай, един от организаторите. "Е, аз не се страхувам. Ние не се страхуваме!", заяви той.

По думите на Хомонай протестиращите имат три искания:

- промяна на избирателната система, "която циментира завинаги ФИДЕС на власт",

- отстраняване на главния прокурор Петер Полт, съюзник на Орбан, защото "докато той е на поста, нито един случай на корупция няма да бъде разследван",

- изваждане на ФИДЕС от държавните медии. 

По оценка на организаторите в демонстрацията вчера са участвали над 100 000 души. За разлика от заключителния предизборен митинг на Орбан в родния му Секешфехервар миналата седмица, където пребладаваха визрастните и хората на средна възраст, протестът в Будапеща привлече хора от по-младите поколения, отбелязва Ройтерс.

Една от тях, 26-годишната Палма, казва, че е разочарована от изборните резултати и че според нея унгарската избирателна система дава несправедливо предимство на управляващата партия, но добавя, че е недоволна и от опозиционните партии. 

"Те са жалки. Ужасно е, че са толкова слаби, неспособни да постигнат компромис и се убиват едни други, вместо да обединят силите си за нас", казва тя. 

Изпълнение на поп певец, заклеймяващ "псевдокрацията" на Орбан, откри митинга, а накрая участниците пяха химна на Унгария и химна на Европейски съюз - Одата на радостта, предаде БТА.