Десетки хиляди берлинчани участваха в шествие и демонстративно разпънаха палатки, за да призоват властите да се справят с недостига на жилища в германската столица, предаде ДПА.

Протестиращите преминаха от "Потсдамер плац" до жилищния район Кройцберг. Акцията мина под надслова "Съпротива - заедно срещу принудителните изгонвания и ненормалната ситуация с наемите".

Демонстрацията беше най-големият протест в Берлин от години заради ситуацията с жилищата. В подобните прояви през 2016 и 2017 г. се включваха само по неколкостотин души.

Търсенето на недвижими имоти в Германия е огромно. В много градове, където богати клиенти от цял свят изкупуват жилища, имотният пазар е силно ограничен.

Освен това Берлин става все по-популярен сред туристите и властите въведоха по-строги правила за интернет компаниите, които предлагат имоти под наем като Еър Би Ен Би.

 

 

Много от берлинските протестиращи искат по-драстични промени в политиката в тази област, включително да бъдат спрени всички продажби на апартаменти. Други настояват за определяни на лимити, до които могат да бъдат увеличавани наемите от наемодателите. 

Кметът Михаел Мюлер от Германската социалдемократическа партия подкрепи акцията, но заяви, че градските власти са направили вече всичко възможно.

"Берлин изчерпа всички съществуващи правни възможности. Сега трябва да се намесят федералните власти", каза той.

Консерваторите от Християндемократическия съюз в областния парламент в Берлин отстояват мнението, че причината за проблема е прекалено малкият брой издавани разрешения за ново строителство.
През 2016 г. в приютите за бездомни в Берлин са живеели около 30 000 души, два пъти повече в сравнение с година по-рано. При окончателните данни за 2017 г. се очаква те да са 50 000 и повече, заяви регионалният министър на труда и социалната политика на провинция Берлин Александър Фишер.

БТА