Терористите от "Ислямска държава" също са ползвали химическо оръжие, което ние остро осъждаме, отбеляза в коментара си за ударите в Сирия военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов пред БНР. Според него позицията на България, която подкрепи атаката, е "умерена". 

Получили сме информация за "приблизителното време" на атаката по партньорските служби, но нямало недоверие в НАТО, каза той.

"Индикациите от Сирия към момента са, че това е еднократна военна акция, целяща да респектира правителството в Дамаск, а не дългосрочна военна кампания, след която да следва и сухопътна операция", подчерта Каракачанов.

Военният министър коментира превъоръжаването на армията ти, която ще се обсъжда на предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност в предстоящата седмица.

"Това, което ние сме направили, ще го изложим. Имам предвид, че още преди две седмици Съветът по отбрана към Министерство на отбраната одобри два от трите проекта, следва съгласуване, след това трябва да влязат в Министерски съвет и да бъдат гласувани от парламента. Става въпрос за новите изтребители и за бронираните машини“, каза Каракачанов.

Военният министър спомена и любимата си тема, която обаче другите политици игнорират - връщането на наборната служба. Според него това ставало отново в европейски държави:

"Неслучайно страни като Гърция и Турция никога не са отменяли наборната военна служба. Други страни като Австрия, в които тя съществува, водят дебат да бъде увеличена от 9 на 12 месеца, във Франция още по време на своята предизборна кампания президентът Макрон също постави тази тема за връщане на наборната военна служба. В много държави като Дания, Швеция, Финландия се възстановява наборната военна служба."

Всъщност и Дания, и Финландия никога не са прекратявали задължителната военна служба. В Австрия обаче тя е 6 месеца, не 9 - толкова е другият вариант, който австрийските младежи могат да изберат - обществената служба.