Желяз Андреев, чиято екстрадиция поиска САЩ по обвинение за нарушаване на ембаргото със Сирия, все още се надява проблемът да се реши по дипломатически път. Той в момента е с мярка за неотклонение "Подписка". 

"Един от въпросите, на които още не мога да си отговоря, е защо аз като служителя от най-ниско ниво бях задържан. Разбирам, че това са процедури, които МВР трябваше да следва, както и прокуратурата, но има много въпроси, на които не мога да си отговоря", заяви той пред Дарик Радио.

Собствениците на фирмата получили първоначално присъди по 40-50-60 години, но после се признали за виновни и ще лежат ефективно 1-2 години.

"Не мога да си го обясня по друг начин, освен като добра сделка с прокуратурата в САЩ", заяви той.

Той повтори тезата си, че не е длъжен да знае за ембаргото на САЩ срещу Сирия - фирмата трябвало да го информира.

"Компаниите трябва да информират своите служители за всяко действие, закон на държава, който евентуално те биха прекрачили. Такова нещо при нас тогава липсваше. На нас просто ни беше казано, че трябва да се обаждаме на клиентите и да оставим всичко друго. Не е мое задължение вечер, като се прибера от работа, да гледам новини и да знам коя държава има ембърго към друга държава и какво се случва по света.", каза Андреев.

Нищо не е решено, добави той, битката продължава.