Прочутият италиански сценарист и режисьор Виторио Тавиани, носител на „Златна палма“ от Кан и „Златна мечка“ от Берлин, е починал на 88 години след дълго боледуване, съобщиха Франс прес и ДПА, позовавайки се на агенция АНСА.

Той е починал в Рим след продължително боледуване, посочва Франс прес, позовавайки се на дъщеря му Джована. 

Сред най-известните филми на братя Тавиани е "Баща-господар", отличен със "Златна палма" на кинофестивала в Кан през 1977 г. 
Дело на творческия тандем е и филмът "Цезар трябва да умре", спечелил "Златна мечка" на Берлинале през 2012 г. 
Виторио (1929-2018) и Паоло (1931) Тавиани са родени в Сан Миниато, Тоскана. Следват изкуство в Университета на Пиза, след което се насочват към киното, повлияни от срещата си с неореалистичната драма "Пайза" на Роберто Роселини. 

През 1954 г. братя Тавиани снимат първия си документален - "Miniato, luglio '44", разказ за избиването от нацистите на жители на родното им място.

Дебютът си в игралното кино Виторио и Паоло Тавиани правят с филма "Човекът, който трябва да бъде унищожен" (1962) с Джан Мария Волонте в главната роля.

Творческият тандем стои и зад продукции като "Свети Михаил имаше петел", "Под знака на скорпиона", "Алонзанфан", "Нощта на Свети Лаврентий", "Хаос", "Добро утро, Вавилон", "Нощно слънце", "Фиориле", "Сродства по избор", "Ти се смееш".

За заглавието на филма си "Добро утро, Вавилон" братята казват навремето, че е своеобразен поздрав към Холивуд, към зората на киното. 

"За нас Холивуд беше олицетворение на Америка - мястото, където ден след ден са се събирали хора, водени от подтика да намерят ново средство за общуване, за изразяване. Нашият филм е вдъхновен от епизод, който се развива във Вавилон от филма на Дейвид Грифит "Нетърпимост", обясняват братя Тавиани. 

Геноцидът над арменците е тема във филма им "Чифликът на чучулигите" (2007) - най-силната им и пряма политически творба, която братя Тавиани са снимали от години, според италианската преса. Копродукцията на Италия, България, Испания и Франция е по романа на Антония Арслан. В главните роли са Паз Вега, Чеки Карио, Анхела Молина. Българското участие във филма, сниман изцяло в България, включва Христо Шопов, Стефан Данаилов, Асен Блатечки, Мария Статулова, Ицко Финци.

Братя Тавиани са работили със звезди на киното от ранга на Марчело Мастрояни, Изабела Роселини, Нани Морети, Шарлот Генсбур, Изабел Юпер, Микеле Плачидо, Летисия Каста.

Освен на водещите отличия на филмовите прояви в Кан и Берлин, братя Тавиани са носители на многобройни други награди, сред които "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция и "Давид на Донатело".

БТА