Владимир Путин е косвен съучастник в употребата на химическо оръжие от диктатора Башар Асад, обяви в голямо телевизионно интервю френският президент Еманюел Макрон. Той добави, че е казал това на руския си колега, съобщава в. "Фигаро". Според президента Русия блокира усилията за спиране на разпространяването на химическо оръжие.

Той определи ракетната атака в Сирия като успешна от военна гледна точка, предаде Франс прес.

"Извършихме успешно операцията от военна гледна точка", подчерта Макрон.

Той добави, че операцията на САЩ, Великобритания и Франция "бе намеса на международната общност", посочва АФП и отбелязва, че тя бе извън рамките на ООН. По думите на Макрон, цитирани от ДПА, участвалите в ударите страни са имали "пълна международна легитимност".

"Три страни членки на Съвета за сигурност на ООН предприеха действията", подчерта френският президент в интервю за телевизия Бе Еф Ем, радио Монте Карло и интернет сайта Медиапар.

Франция не е обявила война на режима на Башар Асад, продължи френският президент и изтъкна, че Париж е за политическо решение на конфликта в Сирия, включващо всички замесени страни. Той е убедил президента Доналд Тръмп, че ударите трябва да бъдат насочени само срещу обекти, свързани с химическите оръжия.

За постигането на трайно политическо решение на сирийския конфликт "трябва да водим диалог с Русия, Турция и Иран", изтъкна френският президент.

Макрон потвърди, че ще направи посещение в Санкт Петербург в края на май, както е планирано.