Тялото на възрастен мъж е било открито в дома му от неговия син, който е служител на МВР, съобщи шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Загиналият е около 60-годишен. Има и още една жертва, каза по-късно Николов. Според информация на БНР тялото е на възрастна жена. Претърсва се къща по къща в Мизия, за да се установи имали хора в беда или загинали. Десет души се издирват. Колко още жертви има ще се установи чак след края на евакуацията и разчистването на срутените къщи. Над 500 души са били евакуирани от Мизия, която от снощи е под вода. 

В момента всички, които са евакуирани се настаняват в местна детска градина, която ще бъде дооборудвана, за да приюти бедстващите хора.

Тази сутрин в 5.41 часа два вертолета "Кугър" са излетели от авиобаза Крумово, съобщи агенция "Фокус", позовавайки се на пресцентъра на Министерство на отбраната.

Около 6.30 часа летателните машини са били на мястото на наводнението. Облетели целия район. Единият се е включил в евакуацията на хора от покриви и тераси, където не е било проходимо. Другият е облетял съседните села, където не са забелязани бедстващи хора и се е върнал в Мизия. Чрез въже се осъществява евакуацията на граждани от тераси и покриви. Хората са прехвърляни в района на кметството, където е изграден кризисен щаб. 

До потопа се стигна след драстично покачване на нивото на р. Скът.

Чрез въже се осъществява евакуацията на граждани от тераси и покриви. Хората са прехвърляни в района на кметството, където е изграден кризисен щаб. 

До потопа се стигна след драстично покачване на нивото на р. Скът.

Николов разказа пред Нова тв, че хората не са искали първоначално да се евакуират, защото... празнували.

"На Илинден, празникът на града, хората са имали настроение... На практика са отказвали евакуация. Към сутринта абсолютно всички вече желаеха евакуация. Това са предимно възрастни хора", посочи шефът на пожарната.

По думите му още преди два дни от службата са напомнили, че предстои евакуация, а кметската управа предупредила жителите на града "писмено". 

"Когато стане такава тежка ситуация, винаги можем да твърдим, че направеното не е достатъчно. Смятам, че кметската управа е можела да направи повече", посочи Николов.

„Единственото, което носи надежда е, че се понижава нивото на водното количество с около 3-4 см", заяви по-късно комисар Николай Николов пред Дарик. Той е категоричен, че невижданите валежи, паднали в последните седмици, са довели до тежката ситуация: "Само във Врачанския район е паднал 94 литра на кв.м. дъжд. Това са около 300 млн. куб. м вода, или все едно половин язовир „Искър" да премине за 1-2 дни". По думите му рухналите къщи в града са десетки само през тази нощ.

"Картината в Мизия е трагична, три квартала на града са под вода. Рухнаха много сгради и все още има бедстващи хора", даде актуална информация и кметът на града д-р Виолин Крушовенски.

С Нова тв непрекъснато се свързват хора, които са бедствали в домовете си, но не са получили своевременна помощ.

Има и хора, настанени в автобус, без вода, храна, одеала и пр. Гл. комисар Николов даде заявка, че този проблем в момента се разрешава. 

Според жител на Мизия не е било дадено разрешение да се отводни чрез пробив на дигите, тъй като щели да бъдат залети земеделски земи, а производителите да осъдят после държавата. За взривяване на дигите лично се молела червената депутатка Корнелия Нинова, която е на място. Тази информация потвърди и областният управител Венцислав Василев. Корекция на дигата имало, но малка, в рамките на допустимото, посочи Василев.

"Кой е по-важен - хората или царевицата?!", попита обаче пострадалият гражданин.

Министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров вече са в Мизия. 

Преливат два язовира и падналите дъждове са довели до това, че имаме стотици къщи, които са под вода и десетки къщи, които са паднали. До момента няма данни за жертви, но трябва да се уверим, че под падналите къщи няма хора. Има над 300 души от екипите на Гражданска защита "Пожарна безопасност", от полицията, отчете Йовчев. На място са екипи от Министерство на отбраната с техника, включително и хеликоптери. Има създадена организация. На място е и БЧК, както и екипи от Министерство на здравеопазването, Бърза помощ, екипи от психолози, допълни той.

Към говоренето, че местните власти са подценили сериозността на ситуацията се присъедини и новият екоминистър Станислав Атанасов. Според него местните власти са подценили предупрежденията на "Басейнова дирекция".

"Още в петък дирекция "Управление на водите" е изпратила сигнал „Жълт код“ за опасност от наводнение в Северозападна България, включително района на Мизия", заяви Атанасов. 

По думите му към момента нямало преливащи язовири. 

Премиерът Пламен Орешарски пък се включи чрез прессъобщение. В него се казва, че той е непрекъсната координация с Цветлин Йовчев, земеделският министър Димитър Греков и Станислав Анастасов. 

"В петък МОСВ предупреди за жълт код в 15 области на страната за значителни валежи и гръмотевици - Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Плевен, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Смолян. От тогава бесейновата дирекция към ведомството работи на 24-часов режим", посочват подобно на МОСВ и от Министерския съвет.

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова, която е родом от съседното на Мизия с. Крушовица, прекара нощта блокирана в центъра на града. Тя разказа пред Би Ти Ви за страшен грохот, който съпровождал падането на къщите наоколо. Експертите от кризисния щаб са обяснили пред нея, че вероятно причина за бедствието са валежите и преливането на язовири.

"Имаме съмнения, че има хора в къщите, които се срутиха през нощта. Сега извадихме списъците от ГРАО на всички жители, започваме един по един да ги търсим. Част от хората изнесохме в съседно село, част от тях евакуирахме в една детска градина, която е по-високо, но тепътрва започваме дом по дом да проверяваме всеки", разказа Нинова".

По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова пък аварийно спасителното звено на Столичната община заминава за Мизия, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Екипът от общо 10 души ще бъде ръководен от директора на "Обществен ред и сигурност" Красимир Димитров и разполага с необходимото оборудване, включително лодка и има за задача да помогне на хората в кризисния район. Допълнително Столична община ще мобилизира и доброволното формирование към институцията.

 

БЧК активира своята кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията в страната. Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.
Дарения се събират и на банковата сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул. „Калоян” № 3
(За пострадалите от наводненията в страната). 

Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията: 
- през Epay ПОСТРАДАЛИ ПРИ БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES
- с дебитна/кредитна карта Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи

Очаквайте подробности