Президентът на САЩ Доналд Тръмп е "морално неспособен" да ръководи страната, заяви бившият директор на ФБР Джеймс Коми в интервю за телевизия Ей Би Си, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

"Не вярвам на тези истории, според които той страдал от умствена недостатъчност или че бил в първия стадий на деменцията", заяви Коми, който бе уволнен от Тръмп през май 2017 година. "Не смятам, че той е медицински непригоден. Смятам, че той е морално неспособен да бъде президент".

По думите на Коми президентът на САЩ "трябва да въплъщава респекта и да изповядва ценностите, които са в сърцето на нашата страна". "Най-важната /от тези ценности/ е истината, а този президент не е способен да го направи", добави бившият шеф на ФБР.

Само преди дни Коми нарече Тръмп непоправим лъжец и мафиот.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отвърна на обидите с обида към Джеймс Коми, като го нарече "калтак" преди премиерата на книга на бившия директор на ФБР, предаде Асошиейтед прес. 

Тази обидна квалификация на Тръмп бе поместена от него в "Туитър", преди днес да бъде излъчено пълното интервю с Коми по телевизия Ей Би Си.

В извадки от интервюто, публикувани вчера, Коми казва, че убедеността му в победата на Хилари Клинтън на президентските избори през 2016 г. е предопределила решението му да огласи разследването за нейните имейли. 

Тръмп написа в Туитър:

"Невероятно. Джеймс Коми обявява, че анкетите, в които безчестната Хилари води, са били фактор във воденето (глупаво) на разследването за имейлите на Клинтън. С други думи той взема решения въз основа на факта, че е мислел, че тя ще победи и е искал работата си. Калтак!". 

По-рано тази седмица Доналд Тръмп написа също в "Туитър", че Коми е "доказан издайник и лъжец".