Победителят от "Евровизия" отпреди няколко години Кончита Вурст съобщи в инстаграм, че получава лечение за ХИВ, пише "Дойче веле". 

29-годишният певец/ица обяснява, че не е възнамерявал/а да обяви публично диагнозата си, но това се е случило заради заплахи от бивш приятел.

"ХИВ позитивен съм от много години", пише Вурст в профила си. "Това всъщност няма отношение към публиката, но бивш мой приятел ме заплаши да обяви тази лична информация, а аз няма да предоставя на никого възможността да ме заплашва и да се опитва да влияе върху живота ми заради това", обяснява още Вурст.

"Надявам се да дам на други хора кураж и това да е още една стъпка срещу стигматизацията на хора, които заради своето поведение или на други хора са се заразили с ХИВ", добавя още.

Вурст, алтер егото на Том Нойвирт, нашумя, след като спечели песенния конкурс "Евровизия" през 2014 г. с песента Rise Like a Phoenix.

Певецът успокоява публиката, че е в добро здраве, като написа: "Добре съм и по-здрав, мотивиран и освободен от всякога. Благодаря ви за подкрепата!"

Вурст трябва да води австрийските музикални награди "Амадеус" и работи наз нов албум с Виенския симфоничен оркестър.