"За мен смъртта на Максим Бородин е трагична случайност", заяви специално за Клуб Z Полина Румянцева - главен редактор на Руската информацинна агенция (РИА) "Новий ден".

Журналистът падна от прозореца на жилището си на петия етаж в Екатеринбург на 13 април. Два дни по-късно той почина от тежките си рани в болница.

Веднага плъзнаха подозрения, че гибелта му не е случайна. Още повече че Бородин е автор на статии за загинали руски наемници от Частната военна компания (ЧВК) на Вагнер на 7 февруари в Сирия. Предполага се, че това е станало при предизвикана американска атака срещу проправителствени сили в Сирия. Руските власти признаха с половин уста за убити граждани на страната, но досега не са казали открито, че те са наемници.

Вчера Полина Румянцева заяви, че не изключва гибелта на Максим Бородин да е "нещо различно от случайност или самоубийство".

Днес обаче тя каза, че става дума за "трагична случайност". Часове по-рано от Следствения комитет (СК) днес са извършили оглед на жилището на журналиста.

Максим Бородин смятал съвсем скоро да се пренася в Москва при приятелката си и да се ожени за нея, каза още главната му редакторка за Клуб Z.

Тя допълни, че благодарение на него станало ясно, че в Сирия са загинали четирима наемници от Свердловска област, чиято столица е Екатеринбург.

РИА "Новий ден" често пускала критични материали срещу властта, но никога не е имала проблем с нея, категорична бе Румянцева.

Мнозина, особено противниците на властта в Русия, обаче трудно биха повярвали в официалната версия. Те знаят, че журналистите, които са на нож с управниците, често си имат проблеми, а някои дори загиват.

Никой обаче не смее открито да се усъмни - поне докато не се появят някакви доказателства за това. А засега такива няма.

Клуб Z потърси за коментар Лев Шлосберг - регионален депутат в град Псков и издател на местния вестник "Псковская губерния". През лятото на 2014 г. той бе пребит до безсъзнание заради публикации, че над 200 руски десантчици са загинали в Източна Украйна. Москва така и не призна за това, за да скрие намесата си.

"При отсъствието на каквито и да било признаци за насилствена смърт е по-добре засега да не коментираме. Случаят е много тежък и неприятен. Но никой дори от най-близките роднини и приятели на Максим Бородин засега не твърди смъртта му да е убийство. Затова нека да изчакаме", каза Шлосберг.

Доста по-категоричен обаче бе Евгений Ихлов -  активист на Общоруското обществено движение "За човешки права".

"Предполагам, че Бородин е ликвидиран от Главното управление на Генералния щаб (ГУГЩ) на Въоръжените сили на Руската федерация. Източниците, които са му давали информация, не гадаят за причините. Което означава, че знаят и мълчат", каза той.

ГУГЩ е бившето Главно разузнавателно управление (ГРУ). Според Ихлов източниците, информирали Бородин, са хора като Игор Стрелков - в миналото един от лидерите на въоръжената борба на проруските сепаратисти в Донбас, а днес руски военен пенсионер, който обаче критикува политиката на Москва към Украйна.

Максим Бородин също е бил нападан и бит. Това се е случило през есента на 2017 г. Тогава той е бил ударен с метална тръба, след като дал интервю по опозиционната телевизия "Дожд" за филма "Матилда". Кинотворбата бе посрещната с вълна от насилие от националистическите среди в Русия.