Крайно време е да се помисли за това най-опасните лишени от свобода да бъдат концентрирани в един затвор с изключително строг режим.

Това каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, съобщи радио „Фокус” - Пловдив.

Не ми е известно до този момент МВР да е постигнало напредък в разследването на бягствата от Софийския затвор, добави той. И уточни, че по случая в прокуратурата се води разследване за опит за убийство и за бягство от места за лишаване от свобода.

„Няма нищо нередно в това, че трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън за хората на строг режим, освен тези от първа необходимост”, смята той.

Според главния прокурор всички тези затворници трябва да бъдат с униформи и да излежават присъди при еднакви условия.

„Докато това не се осъществи и докато не се осигури материално и техническа обезпеченост на надзирателите, бягствата от затворите ще се повтарят. Ще има и бунтове на задържаните, които трудно ще се овладяват от надзирателите.”, предрече главният прокурор.

Цацаров даде за пример избухнал бунт на задържаните в следствения арест в Сливен миналата година, който е бил овладян с помощта на силите на МВР.

„Рискът от неподчинение, не просто бягство, и невъзможност за овладяване е ежедневен и огромен”, продължи той.

„Ако това отношение към местата за лишаване от свобода продължава, това няма да е последното бягство”, добави той. По думите му тежките битови и ограничителни условия и липсата на организация в самите места дават възможност лишените от свобода да преминат безпрепятствено поста и да взимат вещи отвън.

„Системата трябва да я променят тези, които я ръководят”, каза още Цацаров.

Той посочи, че повече от година Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията” няма постоянен директор.

И продължи с разбора си: нужно е да се осигури професионално спокойствие и назначенията в системата да не бъдат политически обусловени. Необходим е и финансов ресурс. Главният прокурор каза още, че в момента правата на лишените от свобода са повече от тези на надзирателите.

„Трябва да си зададем и въпроса необходимо ли е в българските затвори да съществува възможност за дарения и обзавеждане на килии отвън, носете на цивилни дрехи и т.н. Тази практика ражда така наречената затворническа аристокрация, която е в състояние да живее по-добре от останалите и да определя реда и дисциплината вътре”, добави Сотир Цацаров

По думите му в продължение на близо 10 години "съдебна реформа" се повтаря непрекъснато, но никой не помисля за реформа в местата за лишаване от свобода. Самата реформа не е по-сложна от съдебната реформа.

„От 2015 година досега са правени проверки от прокуратурата по отношение на сигурността и обезпечеността на местата за лишаване от свобода. Констатациите едва ли са нови и те са, че има места, където един надзирател отговоря за 49 лишени от свобода”, каза главният прокурор. „Това е една неравномерност на съотношение между надзорно-охранителен състав и лишени от свобода”, каза Цацаров.

„Нископлатеният им труд е предпоставка за огромно текучество там, за много незаети места и за корупционни практики. Местата за лишени от свобода отдавна са извън всякакви нормални стандарти за сигурност”, допълни той.