Британските роклегенди „Дайър Стрейтс“ бяха почетени с приемане в Залата на славата на рока в събота. Но самите те – или поне някои от тях – не почетоха Залата на славата. Тържественото събитие премина не както бе замислено – без участието на основния автор, вокалист, солокитарист и лидер на групата.

Марк Нопфлър не дойде – без обяснение. Фронтменът е пропуснал и възможността да посвири на сцената в Кливланд заедно с бившите си колеги и това е било обяснено от басиста на групата Джон Айсли така:

„Уверявам ви, че става дума за лични причини. Нищо повече не мога да кажа.“

Малко по-рано в интервю за „Билборд“ Айсли изглеждаше по-откровен за Нопфлър:

„На него просто не му се идваше, това е. Няма желание – въпреки че няколко пъти говорихме.“

В официалната част на церемонията Айсли похвали Нопфлър за написването на музиката, която направи групата, записала поредица от хитове през 70-те и 80-те години – „популярна и отличаваща се“.

Но Марк Нопфлър не беше единственият от групата, който не се появи. Липсваше и брат му Дейвид. Той обясни причината за отсъствието си с отказа на организаторите да спазят обещанието си и да му платят пътните разноски. И барабанистът Пик Уидърс не дойде – без да коментира публично защо.

„Музикантите, пропускащи церемонията по лични причини, не са нещо много необичайно за Залата на рока, но тази година заради „Дайър Стрейтс“ приобщаващият дух на празничната церемония сякаш се обърна на 180°“, коментира необяснимото отсъствие на „по-добрата“ половина от „Дайър Стрейтс“ сайтът Vulture.

За разлика от групата на Марк Нопфлър групата на Бон Джоуви се събра в пълен състав за приемането си в престижния клуб. „Бон Джоуви“ изпълниха и няколко от любимите на публиката песни като Livin’ on a Prayer, You Give Love a Bad Name и It’s My Life.

Сред новоприетите звезди в Залата на рок славата в събота бяха още починалата през 2003 г. джаз легенда Нина Симон, „Карс“, „Муди Блус“ и госпъл изпълнителката и автор Розета Тарп (1915-1973).

"Площад Славейков"