Русия може да е подправила доказателства в района на атаката с химически оръжия в сирийския град Дума.

Това обяви представителят на САЩ в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предаде Ройтерс.

Той призовава организацията да осъди продължаващата употреба на забранени химически оръжия.

Изказването бе направено на закрито заседание на ОЗХО, свикано след химическата атака на 7 април в Дума, близо до столицата Дамаск. Предполага се, че при нападението с отровен газ са били убити десетки хора.

"Отдавна се очаква ОЗХО да осъди сирийското правителство заради неговия химически терор и да изиска международна отговорност за онези, които са отговорни за тези отвратителни действия", заяви американският посланик Кенет Уорд.

От Ройтерс са получили достъп до коментара на дипломата.

"Доколкото разбираме, руснаците може да са посетили мястото на атаката. Опасяваме се, че те може да са подправили доказателства там с намерението да осуетят опитите на мисията на ОЗХО да проведе ефективно разследване", допълни представителят на САЩ.

САЩ, Великобритания и Франция изстреляха на 13 април над 100 ракети по три обекта, за които се предполага, че са свързани с химически оръжия. Това разгневи Москва, която е военен поддръжник на Сирия и която заплаши да отвърне на удара.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ударите са постигнали целта си за подкопаване на сирийското правителство да произвежда и използва химически оръжия отново в нарушение на Конвенцията за химически оръжия.

Инспекторите от ОЗХО посетиха днес районите в Дума, където искаха да съберат проби, да разпитат свидетели и да документират доказателства, за да определят дали са били използвани забранени отровни боеприпаси.

Всичко това става малко повече от седмица след атаката, при която според свидетели и западните правителства хеликоптери са пръскали зарин и хлорни бомби, при което са били убити много деца и жени, укриващи се от битките между бунтовниците и правителствените сили.

Дипломатически източник заяви пред Ройтерс, че може да са били заличени доказателства, докато инспекторите са се договаряли със сирийските власти за достъп до Дума.

Сирия и Русия отричат да са били използвани химически оръжия при финалната офанзива на сирийската армия, при която бе превзет град Дума, контролиран дотогава от бунтовниците.

Британският посланик в ОЗХО заяви, че от 2014 г. организацията е регистрирала 390 твърдения за употребата на забранени химикали в Сирия. Той изтъкна, че неуспехът на ОЗХО да предприеме действия рискува да позволи "по-нататъшно варварско използване на химически оръжия".

Сирия се присъедини към ОЗХО през 2013 г. след атака със зарин, убила стотици хора в Гута край Дамаск. Тона бе част от американско-руско споразумение, заради което бяха избегнати военни действия, каквито плашеше да предприеме тогавашният президент на САЩ Барак Обама.

"Лидерите на САЩ, Великобритания и Франция се позовават на данни от медиите и социалните мрежи, като говорят за предполагаемата химическа атака в Сирия", заяви в интервю за Би Би Си руският външен министър Сергей Лавров.

Той отхвърли обвиненията на американския представител в ОЗХО, че Русия е почиствала мястото на вероятната атака в Дума.

"Гарантирам, че Русия не е извършвала никакво почистване на това място", изтъкна Лавров.