Седмица след като Министерството на финансите на САЩ въведе нови санкции срещу руски длъжностни лица и бизнесмени, депутати от Държавната Дума предложиха вариант на контрасанкции. Законопроектът за наказателните мерки, внесен от председателите на всички фракции начело с председателя на Думата Вячеслав Володин, позволява на правителството да въведе редица забрани - от вноса на лекарства в Русия до наемането на чужденци. Правителството може да избира от така представения му "комплект" кои да наложи, а президентът трябва да одобри ограниченията, предвижда законопроектът. Те ще бъдат въведени срещу САЩ и други страни, одобрили санкциите срещу Русия.

Първото четене на законопроекта предстои на 8 май т. г.

Вашингтон възнамерява да наложи санкции срещу руски фирми, осигуряващи различни стоки и технологии на режима на сирийския президент Башар ал Асад. В отговор руските депутати подготвиха законопроекта за "мерки за въздействие (реакция) към неприятелски действия на САЩ и (или) други чужди страни." Той предвижда ограничителни мерки по отношение на американските стоки. Става дума за алкохол и тютюневи изделия, лекарства, забранява или ограничава достъпа до технологично оборудване и софтуер, ядрени, въздухоплавателни и ракетни двигатели. В допълнение - и забрана за участие в процедурата за приватизация на държавна и общинска собственост.

Срещу Руската федерация вече действат санкции, наложени през лятото на 2014 г. - и периодично удължавани, заради анексията на Крим и сепаратисткия конфликт в Източна Украйна. Но първите санкции наложи САЩ още през март 2014 г. - срещу 11 физически лица. В отговор руският президент Путин забрани вноса на храни и други стоки от САЩ, ЕС и още няколко държави. Резултатът беше, че на руския пазар се появи сериозен дефицит от различни храни, като липсата им трудно компенсира дори вносът от Китай и Южна Америка.

Но за контрасанкциите ще платят най-вече хората на Русия.

Например, здравето на населението ще бъде засегнато от забраната за внос на медикаменти, чиито аналози се произвеждат в Русия или в страни, които не са се присъединили към санкциите, посочва руското издание "Ведомости". Според анализ на DSM Group лекарствата от експорт заемат дял от над 70% на руския пазар. На компаниите, производители на лекарства от САЩ, се пада 28% от пазара в парично изражение и 8% от обществените поръчки, заяви ръководителят на Quintiles IMS "Русия и ОНД" Николай Демидов.

Държавата обаче и по същество купува по-евтини местни колеги, ако те са налични. Но пациентът ще бъде лишен от избор, казва главният изпълнителен директор на DSM Group Сергей Шуляк, а забраната ще засегне много повече руските потребители, отколкото американските производители.

Наред с това преди дни корпорацията "ВСМПО-Ависма", която се занимава с добив и разработване на титан, предупреди руските власти да не предприемат необмислени стъпки. Според ръководството на компанията, законодателните инициативи могат да имат отрицателно въздействие върху дейността им, включително и сценарий, при който компанията просто ще остане извън пазара на титан в глобалната индустрия.

От "ВСМПО-Ависма" също така подчертават, че действията на руските власти биха могли да доведат до факта, че в региона на Урал над 20 000 души ще се окажат в кризисна ситуация. Корпорацията изрази надежда в мъдростта и далновидността на руските законодатели, съобщава руското онлайн издание НСН. Според финансисти евентуална контразабрана - за износ на титан в Съединените щати, ще засегне икономиките и на двете държави.

Заради американските санкции, наложени по-рано, руският олигарх Олег Дерипаска е заплашен от фалит. Акциите на "Русал" на Дерипаска загубиха над 1/4 от стойността си. При отварянето на борсата в Хонконг днес ценните книжа поевтиняха с над 27% до 1.43 хонконгски долара (0.18 USD), което е абсолютен рекорд. Най-евтино акциите на компанията са се търгували през юни 2016 и тогава са стрували 2.09 хонконгски долара. 

Основна причина за драматичния спад са американските санкции срещу 24 руски бизнесмени и компании, обявени на 5 април, този път заради аферата с отровения бивш руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. Тогава Forbes изчисли, че за ден Дерипаска е изгубил почти $1 милиард. Заради рязкото обезценяване на акциите "Русал" обмисля варианти да обяви технически фалит, обявиха от компанията. 

Според съобщението на Министерството на финансите на САЩ Дерипаска е "заподозрян в пране на пари, заплахи за живота на своите конкуренти, незаконно подслушване на държавни служители и участие в изнудване и рекет". Под санкциите попаднаха компаниите му "Русал", En + Group, Евросибиренерго,"Базов елемент", B-Финанс, GAZ Group, "Руски машини" и агрохолдинга "Кубан".

Санкциите от 2014 г. нанесоха сериозен удар върху руската икономика, като доведоха до изтичане на капитали за над 200 млрд. долара за периода 2014-2015 г., а в опит да закрепи рублата, централната банка иззе от банковата система около 5 трилиона рубли, съобщи тогава британската обществена медия BBC. През 2016 г. руската икономика вече започна да компенсира донякъде негативния ефект, а мнозина анализатори коментираха, че ефектът на санкциите е вече отработен и икономиката е "свикнала" да работи в такъв режим.

50 от най-богатите руснаци загубиха близо $12 милиарда

Състоянието на 50 от най-богатите руснаци намаля с около $12 милиарда на фона на спада на руския фондов пазар заради априлските санкции на САЩ, съобщи още Forbes. Заради мерките значително поевтиняха акциите на Внешторгбанк (ВТБ - акционер в КТБ и участник в сделките за БТК и "Булгартабак" - б.р.), "Русал", "Мечел", "Норилский никел". На 9 април за първи път от август 2016 г. стойността на едно евро достигна 74 рубли.

Американските санкции бяха въведени в съответствие със закона за противопоставяне на противниците на САЩ, приет от Конгреса през 2017 г. Те предвиждат арест на активите на лицата, попаднали в списъка, в САЩ, а също така и забрана на американски граждани и организации да си сътрудничат с тях. Заради това двама американци, членове на Съвета на директорите на "Русал", депозираха оставките си - Максим Голдман и Даниъл Улф. 

С почти милиард долара намаля и състоянието на друг олигарх от "черния списък" - Виктор Векселберг. Сериозни загуби понесоха и Сюлейман Керимов, Леонид Михелсон, Генадий Тимченко (чиито фирми щяха да строят "Южен поток" през България - б.р.), Владимир Лисин, Роман Абрамович, Вагит Алекперов и Алексей Мордашов.

Русия ще обърне новите санкции в полза на своята икономика, заяви днес премиерът Дмитрий Медведев, предаде РИА Новости.