Рядко се случва близо 40 хиляди зрители да се стекат на футболен мач от 4-та дивизия. Дори в страни, в които играта е на много високо ниво и хората продължават да ходят по мачове, независимо от телевизията и други съвременни атракции.

Още по-рядко се случва такова събитие да привлече вниманието на световни медии.

Случи се през уикенда в Румъния на мача между ЦСА "Стяуа" и "Академия Рапид", игран на стадион "Арена Национал" в Букурещ. Победата спечелиха символичните гости с 3:1. Като на истинско дерби имаше стъклновения между запалянковци и намеса на полицията, използвала сълзотворен газ.

Публиката на "Академия Рапид".

Сблъсъкът бе чакан дълго от феновете, които направиха шоу с хореографии и т. н. Най-вече заради тях стана и интересен мач със заряд, независимо че и в двата отбора играят предимно млади футболисти, няма звезди, няма и чужденци.

А случаят със "Стяуа" и "Рапид" е доста интересен.

ЦСА "Стяуа" е отборът на военните в северната ни съседка. Напрактика славният "Стяуа", европейски шампион и финалист за КЕШ, беше разцепен заради спорове между министерството на отбраната и бизнесменът Джиджи Бекали.

Преди години военните поискаха от лежалия в затвора богаташ няколко милиона, за да може да използва името и емблемата на клуба. До споразумение не се стигна, а от 2011 г. започнаха дела.

В крайна сметка тимът на Бекали вече носи името FCSB (Футболен клуб "Стяуа" Букурещ). И продължава да играе в елита на Румъния с нова емблема. Междувременно през миналата година военните създадоха ЦСА "Стяуа", който започна от четвъртото ниво - в дивизия на столицата.

По-голяма част от феновете на най-титулувания и популярен клуб в северната ни съседка останаха верни на FCSB, но има и такива (както се вижда), които подкрепят армейския отбор.

Историята с "Рапид", трикратен шампион и също доста обичан клуб, е по-различна. Третият тим на Букурещ фалира през лятото на 2016 г. Бяха създадени два нови отбора, а имаше и още една регистрация. И тук привържениците се разделиха.

През миналата година бивши звезди, треньори и функционери на "Рапид" основаха "Академия Рапид", който също тръгна от най-ниското равнище на футбола в Румъния. Разделените фенове се обединиха и подкрепиха този проект, вече считан за наследник на създадения през 1923 г. "Рапид".