„Аман от цигани, рецидивисти, педераси и непушачи! Стига вече!“, провикна се сърдито Андрей Слабаков в сутрешния блок на Нова. Този път лицето на „Обичам България“ бе там, за да защити „правата на пушачите“. С оправданието, че във всеки спор има две страни, които трябва да бъдат чути, Нова отново предизвиква дискусии по отдавна решени обществени теми.

Това, че този разговор вече сме го водили още преди 7-8 години, само показва колко назад сме се върнали и то не само в това отношение. Преди 7-8 години и по свобода на медиите бяхме доста по-напред. Нова си е запазила „свободата“ да кани в качеството на коментатори хора, които няма как да допринесат с нещо полезно към дискусията – но пък вдигат рейтинга на телевизията.

Когато разговарят за например за безопасността на движението, редакторите на „Здравей, България“ биха могли, освен специалисти, да включват и неспециалисти – например водачи с богат опит, с присъди за тежките автопроизшествия, които да защитават тезата, че всеки има право да пие алкохол и да кара автомобил, защото са „достатъчно големи“ и няма да търпят да бъдат дискриминирани. Сигурно не са се сетили. Защото да поканиш Слабаков да дискутира забраната за тютюнопушене в обществени сгради със специалист по белодробни заболявания, е общо взето същото.

Срещу лекаря стои човек, завършил кинорежисура, който от години работи предимно като любимото дете на Нова телевизия. Освен това, като рекламно лице на цигарения бизнес и едновременно с това на лекарство срещу тютюнджийска кашлица, той на практика е затворил производствения цикъл. Но това не му попречи да посъветва водещите да разследват кой финансира борбата срещу пушенето на обществени места. Той дори има отговор на този въпрос:

„Вие подпомагате тези, които искат да вкарат легално наркотици, това е кампания от 20 години, защото наркоманите се контролират лесно!“.

Още повече, че заради изказване в предаване на същата тази телевизия през 2011 г. Слабаков вече е осъждан за дискриминация на сексуална основа („гейовете са много по-вредни от цигарите…“). В мотивите на Върховният административен съд пише:

„… Слабаков цели да създаде и създава стереотип на обществено поведение, което стигматизира група лица на основата на сексуалната им ориентация, насажда по отношение на тях враждебност, нетърпимост, непоносимост, изключване. … Това неминуемо унизява, а значи и накърнява човешкото достойнство на хората, които определят себе си като гейове, като създава образ за тях в обществото, който мотивира омраза и пренебрежение (хомофобия)“.

Днес, може би изнервен, че в студиото не се пуши (все още), Слабаков повтори някои от любимите си тези, като този път редом с „педерасите“ и рецидивистите, се възмути от циганите и непушачите. Дали това го прави хомофоб-рецидивист (а също и телевизията, която толкова си го харесва), ще изчакаме да определи съдът.

Телевизията обаче може да е доволна: с възмущението си Слабаков ѝ поднесе теми за още три дискусии, в които тя би могла да включи своя „специалист по всичко“. За да има смисъл от участието на Слабаков, ще да ги формулиряме така:

1. Циганите (как да се освободим от тях?)

2. Гейовете (има ли полза от тях, или само вреда?)

3. Рецидивистите (те са същите като циганите и гейовете).

Последната тема може и да отпадне, в случай, че Слабаков се окаже рецидивист.

Четвъртата – и може би най-интересна тема – ще е „Как да увеличим тютюнопушенето – този традиционен символ на българската независимост, щит в борбата със западните наркотици“.

„Вече се чувствам като идиот да обяснявам разни елементарни неща – призна в края на разговора Слабаков и зави рязко в посока на още една конспиративна теория. – Двигател само на вода е измислен преди 60 години, но докато не изпомпаме цялата нафта на Земята, тази мръсотия няма да спре.“

Не знаем защо Нова продължава да го кани, но каквото и да пуши Слабаков, по-добре да спре.

"Площад Славейков"