БСП изплаща заем към банка и купува коли на лизинг, но още е партията с най-големи приходи от членски внос в България. ГЕРБ - закономерно според правилата по закон, е формацията с най-много приходи от държавна субсидия, тоест от държавния бюджет, а заради натрупани суми партията печели много добре от лихви. ДПС също получава сериозни постъпления от членовете си - близо половин милион лева - или близо пет пъти повече от управляващата партия. 

В "Обединени патриоти" пък са регулирали плащания за избори в коалиционното си споразумение, затова например НФСБ декларира приходи от коалиционните си партньори "Атака" и ВМРО. Но причината е надлежно упомената - Валери Симеонов е представлявал обединението пред Сметната палата за парламентарния вот през 2017 г. 

Партиите, които доскоро наричахме "традиционна десница", а сега - части от демократичната общност, сериозно са свили разходите си в последната година, след като изпаднаха от Народното събрание и вече не получават субсидия като парламентарните сили. Формацията "Да, България" пък е декларирала и дарения в криптовалута - но доста скромни.

Това показва преглед на финансовите отчети на партиите - парламентарно представените и такива, които на последните избори бяха "на ръба" или малко под него на бариерата от 4% за влизане в Народното събрание.

Най-богатата партия у нас е ГЕРБ - за 2017 г. държавната им субсидия е била 14 513 млн. лв. От членски внос обаче постъпленията са 110 000 лв., нямат и декларирани дарения. Последното е традиция в отчетите през годините. Но малкото постъпления от членски внос значи, че част от декларираната от ГЕРБ членска маса не се издължава към партията с фиксираните в устава ѝ 2 лв. на месец.

Заради това, че държи пари на влогове, от лихви управляващата формация с лидер Бойко Борисов е спечелила 3,8 млн.лв., показват още документите, представени пред Сметната палата. По сметките на ГЕРБ е имало движение и заради прекратяване или отваряне на лизингови договори за леки автомобили, пише още в отчета.

ГЕРБ декларира още, че е направила дарения на стойност 302 хил. лв. Тази практика не е забранена по закон, въпреки че периодично се повдига темата дали е редно партиите да правят такива дарения, като при парламентарно представените формации става дума за преразпределение на бюджетни средства, които се дават целево за развитие на партийната дейност. ГЕРБ е и формацията за 2017 г. с най-голямо перо "административни разходи" - 4 999 000 лв.

БСП е формацията с най-много пари от членски внос - или над 11 пъти повече от постъпленията на ГЕРБ по същото перо. В реални пари сумата е 1 139 000 лв. Държавната субсидия на социалистите за 2017 г. е възлизала на 10 513 000 лв. Социалистите се радват и на щедри симпатизанти - даренията без условие са за 349 000 лв., а тези, направени за избори през 2017 г., възлизат на още 394 000 лв. 

Социалистите обаче отчитат и задължения - например банков заем от 1 405 000 лв. През годината БСП е сключила и лизингов договор за 8 леки автомобила "Шкода", който ще се изплаща до 2021 г. Общите задължения на левицата - според официалния отчет, са на стойност от 2 250 000 лв. 

Отчетът на ДПС показва, че движението се нарежда на второ място по приходи от членски внос - 498 000 лв., но в сравнение с 2016 г. има спад - тогава сумата е била 565 000 лв. Вероятно една от причините е и появата на ДОСТ и вероятен отлив на партийни членове. Субсидията на партията за миналата година е 4,5 млн. лв. Разходите й за заплати са малко над 800 000 лв., а близо милион са глътнали харчовете за услуги, показват документите. 

Сред "Обединените патриоти" от членовете си най-много пари получава ВМРО - 103 000 лв. или почти колкото и най-силната партия у нас - ГЕРБ. НФСБ на Валери Симеонов е получила от членски внос окорло 21 000 лв., а в отчета на "Атака" такова перо не се намира. Любопитно е, че НФСБ декларира приходи съответно от 25 000 и 23 000 лв. от коалиционните си партньори ВМРО и "Атака" и това е било описано в коалиционния договор - тъй като формацията на Симеонов е оперирала с финансите за изборите през 2017 г. Общо формациите (които през част от 2017 г. не бяха в обща коалиция - б.р.) са получили около 4 млн. лв. държавна субсидия, като сумите на всяка от тях варират от 1,2 до 1,5 млн. лв. 

"Да, България" пък е формацията, която е направила прецедент в отчета си до Сметната палата. В доклада си за финансите през 2017 г. партията декларира дарение в криптовалута. Сумата е много малка - 770 лв. в Bitcoin и 450 лв. в Etherium. В момента стойността на 1 bitcoin e над 7000 долара, а на 1 единица от другата криптовалута - около 500 евро. Формацията, която вече е част от обединението "Демократична България", заедно с ДБС и "Зелените", е получила 450 дарения. "Да, България", както и останалите партии от демократичната общност, не получават пари от бюджета, а причината е, че не прескочиха 4-процентовата бариера за парламента, а на изборите се явиха в коалиции. 

Малко над 460 000 лв. са даренията и на ДСБ, която също вече няма държавна субсидия. Даренията в СДС са около 142 000 лв., а един от крупните дарители и лидерът Божидар Лукарски - в едно дарение от 10 000 лв., колкото позволява законът годишно от едно физическо лице. 

Партия "Воля" също декларира дарения за 140 000 лв., както и постъпления от кандидатите си за депутати. Субсидията за втората половина на 2017 г., откогато е парламентарна партия, е 1 477 000 лв.