Данъчни служители от цялата страната излязоха на протест тази вечер пред централното управление на Националната агенция за приходите (НАП) заради заплаха от съкращения.

Миналата седмица ръководството на НАП реши да закрие изцяло звеното за оперативни проверки след като прокуратурата уличи негови служители в приемане на подкупи и пране на пари.

Това е отделът, който извършва проверки, на място, в търговските обекти.  Сега, функциите им ще бъдат поети от друго звено.

От 1 май вероятно ще бъдат съкратени около 300 души по данни на синдикатите.

Днешният протест продължи около 2 часа. Хората настояват за помощ от премиера, президента и главния прокурор.

Финансовият министър Владислав Горанов преди това заяви, че става въпрос за преструктуриране на системата и всеки ще може да кандидатства отново за работа.

Официално мотивите са три - оптимизация, ефективност на персонала и  ограничаване на корупцията. Синдикатите обаче са получили писмо от изпълнителния директор, в което се припомня акцията на ГДБОП и спецпрокуратурата и допълва, че това е една от причините  за закриването на отдела.

„Това е абсолютно неприемливо. 300 човека, от които 200 с огромен стаж и опит, да бъдат уволнени”, коментира Николай Наков, КТ "Подкрепа" по-рано пред Нова тв.

През деня имаше и срещи между ръководството и териториалните дирекции.

„Няма промяна в позицията ни за закриване на отдела и това е нашата позиция. Общественото доверие в тази функция е стигнало до критично ниски нива”, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров.

„Говорим за изцяло закриване на отдела, изцяло модернизиране на процеса и обявяване на конкурс за хора, които отговарят на заложените очаквания”, заяви Бъчваров.  

Като крайна мярка, служителите внасят и писмо до президента. Настояват проблемът спешно да бъде включен в дневния ред на Съвета по национална сигурност. Тезата-  закриването на отдела, водела до липса на контрол и значително по- малко пари в хазната. А това, по думите им застрашава националната сигурност.