Министрите на външните работи на Г-7 призоваха днес Русия да разпространи подробности за програмата си за химически оръжия Новичок, която, според тях, е послужила за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и представлява "заплаха срещу всички нас", предаде Франс прес.

"Споделяме извода на Великобритания, според която, от една страна е много вероятно Руската федерация да е отговорна за атаката, а от друга страна няма никакво друго възможно обяснение", се казва в изявление на министрите на външните работи на страните от Г-7 (САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания и Япония).

Според тях отказът на Москва да отговори на основателните въпроси на британското правителство само изваждат на яве нейната отговорност.

Страните от Г-7 казват, че техните безпокойства са се засилили от факта, че, според тях, Русия е възприела по един повтарящ се начин едно безотговорно и дестабилизиращо поведение, по-специално месейки се в демократичните системи на други страни.

Организацията за забрана на химическите оръжия обяви миналия четвъртък, че лабораторните анализи потвърждават констатациите на Великобритания относно идентичността на токсичния химически агент, използван в Солсбъри за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия, но без да установяват чия е отговорността. Москва обвинява ОЗХО, че е подправила резултатите.

Москва трябва да разпространи цялата си бивша, недекларирана на ОЗХО програма за Новичок в съответствие с международните си задължения, настояват страните от Г-7.

Програмата Новичок е сбор от нервнопаралитични агенти, разработени от СССР през 70-те и 80-те години. Според британските власти нервнопаралитичният агент, използван срещу Скрипал, идва от тази програма.

Това използване на нервнотоксичен агент с военно качество - тип разработен в Русия - представлява първото офанзивно използване на нервнотоксичен агент в Европа от края на Втората световна война и поставя под сериозен въпрос не само на сигурността на Великобритания, но също и на нашата обща сигурност, отбелязва Г-7.

Това е заплаха срещу всички нас, допълват външните министри на седемте страни.