Знаковата реч на президента Румен Радев пред студенти от УНСС стана повод за анализи и днес. В понеделник държавният глава отново разкритикува управлението и посочи, че ситуацията в България в момента е като строителна площадка, на която не се знае какво се строи, защото е тъмно.

Думите му коментираха в сутрешния блок на бТВ политическият анализатор Даниел Смилов и социологът Кънчо Стойчев. Първият призова държавният глава да доизказва тезите си, а вторият се съгласи с тях. И двамата обаче обявиха за спекулации интерпретациите по това ще прави ли Радев партия или не.

"Лесно е, когато си нов, да говориш за корупцията. Въпросът е дали, като е казал А, ще каже и Б. Да посочиш конкретни хора, които са отговорни, и да се конфронтираш. За мен засега Румен Радев не е направил втората крачка", посочи Смилов.

Колев контрира, че от думите на президента не трябвало да се разбира, че говори за корупция, а за кражби.

"Не става въпрос за корупция. Радев казва съвсем друго - "вие крадете и лъжете". Къде са доказателствата - очевидно е къде са - краде се от материала", посочи Стойчев, давайки пример с дупките в кв. Бояна, през който минал на път за телевизията, и с разклатените плочки по улиците: "Корупция няма нужда да се прави на загасена лампа."

Колев коментира и реакцията на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов на изказването на Радев. Цветанов подчерта, че на президента му е лесно да критикува, когато управленските решения не зависят от него и не той разрешава възникналите всекидневни проблеми.

"Г-н Цветанов много скоро ще разбере какво зависи от президента и какво не. Президентът е пряко избран от народа, няма лостове за намеса, но неговата роля е тази, която играе в момента", посочи многозначително социологът, който минава за близък до червените редици.

"27-28 години минаха, всички казват, че се прави туй-онуй, но България къде се намира - на последно място. Това, че един спортист е загрял вкъщи, не означава, че няма да финишира на последно място", допълни Стойчев.

Според Даниел Смилов "преследвани като корумпирани са противниците на управлението - това е българският антикорупционен модел".

По думите му "има мек намек" за възможността президентът да направи свой политически проект.

"Към момента той използва тези думи, за да покаже, че е независим от БСП и за да бъде виждан като надпартиен президент. Не виждам засега конкретни стъпки. Опитът на президента Първанов да използва президентството като партиен субект е негативен и повдига конституционни въпроси", посочи Смилов.

"За мен е спекулация, че президентът ще прави партия. Подобни опити от страна на президентите са неуспешни", допълни и Кънчо Стойчев.

"За мен никакви рундове и мачове няма. Това, което прави Радев, е точка по точка изпълнение на президентската му програма. Той казва - аз ще бъда вашите очи и уши", резюмира.

Остра критика за поведението на Радев, в т.ч. на международната сцена, дойде и от предшественика му Росен Плевнелиев. По този повод социологът посочи, че "неговите и приятели, и врагове са обединени от оценката, че по-слаб от президента Плевнелиев няма".

"България няма да излезе от орбитата на ЕС - българското население е едно от най-проевропейски настроените. Това, че България трябва да води балансирана външна политика, не означава, че напуска ЕС", допълни Стойчев в защита на Радев.

Смилов пък припомни българската позиция по случая "Скрипал" и допълни, че въпреки новите обстоятелства, сочещи вината на Русия за отравянето на бившия шпионин, България все още не е ревизирала позицията си да не гони руски дипломати. "От коя страна е провокацията първо да разберем", посочи Колев, допускайки, че провокацията може и да е от страна на Запада.