Преди дни ние българите изпаднахме от още една класация - тази за най-много изпито пиво годишно на глава от населението. Оказа се, че макар да имаме една от най-евтините бири в света, вече не сме в топ 10 на биролюбителите.

Откакто прочетох новината, се консултирах със специалисти, предимно от битов тип, които напълно секретно ме информираха за причините. Те се оказаха стъписващи - но и преодолими. 

1. Българинът трудно намира другар за по чаша бира -  представете си сценария - ставате, оправяте сутрешния тоалет, и докато се усетите, вече е обяд. Време за пиво! Но както всичко друго, само бутилката не се брои за компания. Съседът Гошо обаче вече три години почва с ракия от 10, и сега съвсем не му е до някакви лабави газирани неща. Жената пък е прихванала модата да обядва с бяло вино, да вечеря с червено, а следобеда да смуче някво гадно розе. Моментът е дошъл да поканите синчето за по чаша, но калпазанинът вика "Не, тате, аз пия само английски сайдер - като джентълмен". И ви се отпива.

2. Качеството на българската бира пада - замислете се, коя е най-честата реплика, когато компания сяда и си поръчва бира? "Уф, "*****-ката/*****-кото" го развалиха!" Всеки трети пивопияч има поне 5 марки бира, които е пил едно време, но вече не харесва. И сега пие само ******. Щото горе-долу става. Естествено, като ножът опре до кокала, пие каквото има, но това не е особена мотивация да консумира.

3. Дисквалифицирани сме заради радлера - оказва се, че множеството елитни организации, които не се занимават с нищо друго, освен да ни броят бутилките, не броят лимоновите, малиновите, ягодовите и грейпфрутовите ферментирали напитки за бира. По думите на Швилервайб Гвалхофлер, говорител на Международната асоциация за отчитане на бирената консумация, "Радлерът не е бира!!!" (бел.ред. - трите удивителни са част от официалното прессъобщение).

Други обвиняват пороите, глобалното затопляне и политическата ситуация в страната, но на мен лично тези доводи ми се струват съмнителни.

Тази тъжна ситуация обаче може да бъде преодоляна. Как точно ми разкриха онези специалисти, с които запивахме, пардон, обсъждахме проблема. 

Отговорът е прост - да си готвим домашна бира. Всички знаем, че сме способни да направим каквото и да е по-добре от всеки купешки вариант. Помислете си за лютеницата на баба и тази от магазина, киселото мляко от село и от супермаркета.

А самият процес на приготвяне е вече много добре изяснен. Имаме и цяла родна "Асоциация на домашните пивовари в България", които споделят постоянно опит, и се упражняват с най-простите и най-сложните бирени рецепти.

Но какво всъщност е нужно на един начинаещ пивовар? Няколко инструмента, и няколко задължителни съставки. И търпение. Правенето на бира е напълно възможно в домашни условия, но като всяка манджа (все пак става въпрос за варене) е нужно точна ръка, премерени действия, и чакане.

Ето един списък на основната "екипировка" за домашно пивоварство. Задължително е цялото оборудване да е много добре измито, дезинфекцирано дори. Целта е да не останат бактерии, които да пречат на дрождите да правят бира.

1. Висока тенджера - всякаква става, но най-подхдящи са иноксовите с вместимост 20 литра и повече

2. Съд за прецеждане

3. Съд за ферментиране - много популярни са големите 19 литрови бутилки от минерална вода.

4. Воден клапан - за да изведете въглеродния двуокис от ферментора, без опасност в скъпоценната бирена мъст да влязат бактерии, които не трябва да са там.

5. Електронен термометър, захаромер, спиртомер - само първият е задължителен, останалите уреди ще ви потрябват когато започнете по-сложните рецепти.

6. Бутилки - при най-простите рецепти допълнителната ферментация става в бутилката, за да може и бирата да се газира, без да се налага да се ползват бутилки въглероден двуокис.

Можете да се сдобиете с тези неща за съвсем малко пари. Някои от тях имате в дома си, други можете да купите от магазина. Но ако искате, вече има български сайт, който предлага пълен пакет от оборудване само за 170 лв. Няма да ги рекламирам тук, докато не ми изпратят един за тестване, но можете да ги откриете лесно в чичо Гугъл. В пакета влизат и съставки, достатъчни за 40-50 л домашен пейл ейл, което е може би най-простата бира, която можете да си направите сами. Повечето от вас, пиволюбителите, ги знаете:

1. Малц - качественото бирено зърно излиза между 1-2 лв. за килограм. 10 кг ви стигат за 40 л бира. Разбира се, има и по-баровски карамелени, тъмни и специални сортове, които отиват към 3 лв. - пак доста поносима цена.

2. Хмел - ароматът и горчивината на бирата идват от тази магическа подправка. Килограм от традиционните чешки хмелове върви около 56-58 лв. Но 100-тина грама ви стигат за 40 л.

3. Дрожди - това са бактериите, които ядат захарта и създават любимата ни кехлибарена напитка. 11 гр вървят между 4-11 лв. за 40 л ви трябват около 30-тина.

Както отбелязах по-горе, едно от най-големите предизвикателства е свързано с търпението. За два дни спокойно можете да сварите своята бира-мечта. Но ще трябва да потърпите, ако искате истинско пиво - най-бързите видове се нуждаят от поне 6-8 седмици ферментация. На тъмно, прохладно, по възможност - в кафяви бутилки, за да може дрождите да работят на сянка.

Ако не сте уверени в способностите си, и в знанията си, интернет е пълен с информация. Но по-важното е, че хората от Асоциацията на домашните пивовари са винаги отворени към нови членове, а повечето от тях са като ходещи енциклопедии - и винаги готови да споделят знанията си.

Така че стига с този радлер - слагайте казана на печката и да влезем отново в Топ 10!