Руската информационна агенция "РИА ФЕН" започва нов проект на територията на САЩ - "USA Really. Wake Up Americans".  Чрез него агенцията цели "да съобщава за проблеми, укривани от медиите на американскя елит", съобщи европейската служба за борба с дезинформацията "EU vs. Disinfo". Според разследване на независимата агенция РБК, "РИА ФЕН" е проект на "фабриката за тролове" в Санкт Петербург, която е начело на дезинформационната кампания на територията на САЩ от 2014 г. насам.

На 4 април в интернет страницата на "РИА ФЕН" е публикувана обява за работа на руски и на английски език за подбирането кадри за новия проект. Това е поредният пример на пропагандна кампания, водена от Кремъл, чиято цел е да разтърси американската политическа система, допълва изданието на европейската организация. 

"Поради нарастващата цензура в САЩ, броят на инфромационните източници под контрола на американското правителство расте. В това отношение американските граждани не могат да получат обективна и независима информация за случващото се на територията на Америка и в целия свят. Руските медии са задължени да отвърнат на информационните потоци от страна на САЩ и техните съюзници, които целят да дискредитират Руската федерация.
"Федералната Новинарска Агенция" няма да се примири с хегемонията на американските власти в сферата на информацията и поради тази причина обявява своя нов проект "Събудете се, американци!".  През май 2018 г. информационната агенция "USA Really. Wake Up Americans" ще започне да предава проблеми, укривани от медиите на американскя елит. Каним журналисти и автори с високо ниво на английски език да се включат в нашия проект" 

Руската инфромационна агенция "РИА ФЕН" е собственост на Евгений Пригожин, който е с повдигнато обвинение за участие в дезинфромационната кампания срещу американските власти, включително и по време на президентските избори през 2016 г. Дейностите на Пригожин, чийто прякор е "готвача на Путин", са индикатор за създаването на хибридна сфера, в която интерсите на руските бизнеси и държавната пропаганда се преплитат. Неговата "фабрика за тролове" е назначавала стотици души, чиято работа е била създаването на фалшиви профили в социалните мрежи, кражби на самоличности, административна и техническа помощ, както и дистанционно организиране на демонстрации в подкрепа на Дондалд Тръмп по време на президентската му кампания, коментира в. "Гардиън". 

Според "EU vs. Disinfo" хибридната схема е достатъчно успешна, за да позволи създаването на новия проект в САЩ. Руските властите са изградили редица междунардони информационни агенции, които разпространяват дезинформация и проруска пропаганда. Най-известни ред тях са държавната медия "RT", която контролира местната руска агенция "РИА Новости" и нейния международен еквивалент "Спутник". Чрез проекта "USA Really. Wake Up Americans" Евгений Пригожин стартира подобна кампания - единствената разлика е, че неговата група от медии е частна. Въпреки това, европейската организация за борба с дезинформацията изтъква факта, че и държавните информационни агенции, и частните медии имат една единствена цел - да следват и защитават интересите на Москва както в Русия, така и на световно ниво. 

Обявата за работа, публикувана на сайта "РИА ФЕН".