Високо напрежение, искане на оставката на Божидар Лукарски, ръкопашен бой, прекратено от председателя заседание, но продължено от опозиционно настроените срещу него членове на Националния съвет. С водещи - част от националното ръководство, което досега беше част от екипа на самия Лукарски.

Това накратко се случи днес на очакваното заседание на Националния съвет на СДС, чийто дневен ред трябваше да е коалиционната политика. Но всъщност се превърна в опит за преврат и грозни сцени. Алтернативното заседание продължава и в момента.

Здрави момчета в черни сака без обозначителни знаци. Това беше първата гледка, на която се натъкваше човек преди заседанието на Националния съвет на СДС в София днес. 40 минути преди старта на сбирката, обявен за 11.00 ч., от опозицията срещу лидера на СДС Божидар Лукарски - преговорният екип, който водеше среща с актива два месеца преди заседанието - разпространиха съобщение със заглавие: "Нападнаха ни. Спешно!" Твърдението бе, че "мутри на Лукарски спират делегати и те не могат да влязат в залата на заседанието".

Факт е, че пред залата имаше няколко здрави момчета без знаци. В крайна сметка пред медиите един от хората в преговорния екип - Емил Кабаиванов, заяви, че включително и той, и неговите колеги първоначално не са били допуснати. Това потвърди и Румен Христов - и двамата част от ръководството на партията.

В крайна сметка се реши самите делегати да преценят дали хората, които според Лукарски и екипа му нямат право да са на заседанието заради неплатен членски внос, трябва да останат или не. След като всички влязоха в залата, отвътре започнаха да се чуват ту освирквания, ту мощни викове "оставка", тук скандирания "СДС". Опозицонерите отваряха вратата, така че да се вижда какво става вътре, а другата страна я затваряше. При закрити врата дори се е стигнало до опит за физическа саморазправа, разказаха делегати.

Божидар Лукарски (вдясно), след като напусна залата на закритото от него - според него по устав - заседание.

Заради крясъците "Оставка" при всеки опит Лукарски да вземе думата и заради невъзможността да бъде избран друг водещ - например в лицето на Кабаиванов (също бивш лидер на СДС), се взе решение за 1 час почивка. 

По време на тази почивка обаче се стигна до истинска ръкопашна схватка. Юрий Колев - стар седесар и партиен водач от Варна, обвини опозицията на Лукарски в предварително написан сценарий. Той се сдобил с така наречения документ, "открадвайки" го от джоба на Кабаиванов - по собствените му думи. Колев се качи на стол, за да изнесе емоционалното си слово срещу опозицията на Лукарски. Цялата сцена прерасна в откровен бой.

Емил Кабаиванов, бивш председател, сега член на НИС на СДС. И водещ на "опозиционното заседание" на Националния съвет.

Делегатите си дадоха час почивка докато се успокоят страстите. Преди този час да е изтекъл бе обявено, че заседанието се прекратява. Опозицията обаче реши да остане в залата. Лидерът Лукарски излезе отвън, но част от ръководството остана - защото е от опозицията срещу него. Според Лукарски и екипа му заседанието е прекратено по устав от него - защото има това право, заедно с мнозинство от Националния изпълнителен съвет (НИС). 

Официалното ръководство на СДС смята, че само НИС след свое заседание може да насрочи нов Национален съвет. 

Според текстовете на устава искане за сбирка може да се направи и от 1/3 от делегатите, но отново свикването става от председателя.

Зам.-председателят Емил Кабаиванов все пак започна ново преброяване на присъстващите в залата. От националното ръководство присъстват Румен Христов, както и Юлиян Леков от НИС. Оказа се, че кворум има.

Опозицията на Лукарски отрича да е имало предварителен сценарий, в какъвто ги обвиниха Лукарски и поддръжниците му. След като се оказа, че след поименно преброяване в залата са останали 57 души-делегати, а Кабаиванов обяви, че кворумът сутринта преди баталните сцени е бил от 81 човека, сбирката продължи. Между другото по ред, който доста прилича на "сценария", разпространен преди това от Юрий Колев и поддръжниците на Лукарски.

Според устава на СДС Националният съвет може да поиска оставка на лидера и свикване на нова Национална конференция, ако за това гласуват 2/3 от списъчния състав на делегатите на Националния съвет - 103 души. Опозицията на Лукарски, която заседава, няма толкова хора в залата - нужни са малко над 70 души. Въпреки че от думите на Румен Христов пред журналисти се разбра, че той самият има различна трактовка на уставните положения. 

 
Преди да напусне сградата, самият Лукарски заяви пред медиите, че продължаващото заседание е нелегитимно и решенията, които се вземат от него, ще бъдат оспорени, каквито процедури съществуват в устава на партията. Председателят каза, че това е опит за преврат.

 А делегат от София, който не остана на "втората част, обобщи ситуацията така: "Цирк не се коментира. Гледа се". 

Междувременно Борис Марков - бивш временен председател на СДС, разпространи "сценария" на опозиционерите във Фейсбук. "Ето ви сценария, по който протече заседанието на СДС. Има изключителни пасажи, недостижими за Холивуд дори... Ето това е фининансираната от Орлин Алексиев (ГЕРБ) кампания за превземането на СДС. П.С. Страниците не са подредени, но се хваща идеята", написа той.
 
В крайна сметка Националният съвет - в частта, в която заседава опозицията, излезе с решение: оставка на председателя на Божидар Лукарски ще бъде поискана и подложена на гласуване на 12 май в Пловдив, където ще се проведе следващото заседание на Националния съвет. Той  трябва да гласува прекратяване на правомощията на Лукарски, след което да избере и.д. лидер и да насрочи национална конференция за нов. За това обаче продължават да са нужни 2/3 от гласовете на делегатите по списък. 
Днес опозиционерите са решили още да приемат оставката на главния секретар на СДС Филип Кирев, която е била подадена още след парламентарните избори, но не е била подлагана на гласуване - твърдят още опозиционерите.